NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Dolemite is my name eye filmmuseum 1

Dolemite Is My Name

Craig Brewer / US, 2019 / 117 min.

Acteur Eddie Murphy leek als de stem van Donkey voorgoed gevangen in de wereld van het animatiefilmfiguurtje Shrek. Maar in deze vorig jaar lovend ontvangen Netflix-productie over Blaxploitation-fenomeen Rudy Ray Moore zien we weer iets terug van de stand-up komiek die meer dan 35 jaar geleden stormenderhand achtereenvolgens het comedy circuit en Hollywood veroverde. 

Poster dolemite is my name eye filmmuseum

Eind jaren zestig is Moore een gesjeesde muzikant van rond de veertig, die gedoemd lijkt zijn dagen tot aan zijn pensioen achter de toonbank van een platenzaak te slijten. Tot er op een dag een zwerver in de zaak verschijnt met obscene verhalen over ene Dolemite. De zwerver verdwijnt, maar Dolemite blijft.

kung fu-skills

Dat wil zeggen: Moore vent het personage uit in cluboptredens en platen, tot de tijd rijp lijkt voor een film. Wanneer geen producent wil toehappen, besluit Moore zijn droom, een film over de grofgebekte, oversexte pooier met kung fu-skills, uit eigen zak te financieren. Het wonder geschiedt: Dolemite (1975) - ook te zien in het Black Light-programma - lift mee op de immense populariteit van de Blaxploitationfilm uit die dagen en wordt een groot succes.

comeback

Het verhaal van de sappelende nobody die een minimum aan talent compenseert met een maximum aan zelfvertrouwen, is bij het scenaristenduo Scott Alexander en Larry Karaszewski, ook verantwoordelijk voor Tim Burtons Ed Wood (1994), in ervaren handen. Maar vooral is Dolemite Is My Name de film van Eddie Murphy. Zeg maar gerust een triomfantelijke comeback, ook al greep de acteur, tot verontwaardiging van velen, dit jaar naast de Oscarnominaties.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Craig Brewer

Productiejaar

2019

Productieland(en)

US

Originele titel

Dolemite Is My Name

Lengte

117 min.

Taal

Engels

Drager

DCP

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Dolemite is my name eye filmmuseum 3
Dolemite is my name eye filmmuseum 5