Skip to content
NLEN
Dolemite eye filmmuseum 2

Dolemite

D'Urville Martin / US, 1975 / 90 min.

Nadat hij in de jaren zestig en zeventig enige faam had verworven met verhalen over de figuur Dolemite, besloot komiek Rudy Ray Moore de overstap te maken naar de filmset. En waarom ook niet? Met Dolemite dacht Moore - terecht - een graantje te kunnen meepikken van het ongekende succes van actiefilms met een voornamelijk zwarte cast.

Poster dolemite eye filmmuseum

Titelpersonage Dolemite is een zwarte pooier en nachtclubeigenaar die door toedoen van zijn compagnon Willie Green in het gevang is beland. Na zijn vrijlating zweert Dolemite wraak op de schoft die het inmiddels met de autoriteiten, van de politie tot de burgemeester, op een akkoordje heeft gegooid. En dat onder het motto: 'Dolemite is my name and fuckin' up motherfuckers is my game!'

bravoure

Met Dolemite bewees Moore zich als een sluwe zij-instromer op de Blaxploitationmarkt. Weliswaar was zijn filmkennis, evenals zijn talent als acteur, beperkt, maar het waren zijn rotsvaste zelfvertrouwen en bravoure die van zijn wat onbeholpen debuut een succes maakten. De film zou op een budget van een slordige honderdduizend dollar zo'n 12 miljoen opbrengen, waarna Moore zijn kunstje een jaar later herhaalde met de sequel The Human Tornado.

funky score

En eerlijk is eerlijk - artistiek speelt Dolemite misschien niet in dezelfde divisie als Shaft of Superfly, met zijn kostuums in alle kleuren van de regenboog, hilarische kungfu-gevechten, onafgebroken vuilbekkerij en funky score, levert de film camp van het hoogste niveau. Een prestatie die vorig jaar werd geëerd met een heuse Moore-biopic, de Netflix-productie Dolemite Is My Name.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

D'Urville Martin

Productiejaar

1975

Productieland(en)

US

Originele titel

Dolemite

Lengte

90 min.

Taal

Engels

Ondertiteling

ENG

Drager

.mp4

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Dolemite eye filmmuseum 1
Dolemite eye filmmuseum 3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.