NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still Du Rififi chez les hommes (Jules Dassin, FR 1955)

Du Rififi chez les hommes

Jules Dassin / FR, IT, 1955 / 119 min.

Oude gangster Tony verlaat de gevangenis en laat zich overhalen nog één laatste slag te slaan. Jules Dassins verfilming van de kraak in een Parijse juwelierszaak is legendarisch. “De beste film noir die ik ooit heb gezien”, vond François Truffaut.

poster Du Rififi chez les hommes (Jules Dassin, FR 1955)

De naar Frankrijk gevluchte Amerikaanse regisseur Jules Dassin (1911-2008) – hem werd het werken onmogelijk gemaakt door de communistenjacht van de House of Un-American Activities Committee – maakte in een klap naam in Europa met Du Rififi chez les hommes.

De film kent de gebruikelijke noir-thema’s – denk aan de clash tussen onderwereld en bovenwereld, een femme fatale die mannen naar de ondergang leidt en het doorrookte zwartwitdecor van nachtclubs, bars en stegen –, maar bracht ook iets geheel nieuws: Dassin laste een ononderbroken scène van 27 minuten in, zonder dialoog, zonder muziek.

Woordloos

In die scène zien we Tony (Jean Servais) en zijn kompanen geconcentreerd en hyper-professioneel bezig de juwelenkluis te kraken. Bijna dertig minuten woordloze actie, waarin alle communicatie verloopt via gezichtsexpressie en gebaren.

Met Du Rififi chez les hommes won Dassin in Cannes de prijs voor Beste regie. Zijn film was van invloed op de jonge regisseurs van de nouvelle vague, die Dassins onopgesmukte opnamen van Parijs tot voorbeeld namen. De kluiskraak was onder meer bron van inspiratie voor de veel latere heist film Ocean's Eleven.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jules Dassin

Productiejaar

1955

Productieland(en)

FR, IT

Originele titel

Du Rififi chez les hommes

Lengte

119 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

35mm, DCP

Onderdeel van

Film Noir

Regenachtige straten, kringelende sigarettenrook en mannen met een duister verleden. Het onontkoombare noodlot en de femme fatale, sluw en seksueel onafhankelijk: Eye presenteert deze zomer een uitgebreid programma rond de klassieke film noir, met meesterwerken als The Third Man en In a Lonely Place, met Humphrey Bogart. Met vintage 35mm-prints en fonkelnieuwe restauraties.

Lees meer
Film Noir – The Dark Side of Hollywood
still Du Rififi chez les hommes (Jules Dassin, FR 1955)
still Du Rififi chez les hommes (Jules Dassin, FR 1955)

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Steun Eye. Word lid van de Eye Society.