Skip to content
NLEN
Fo0247699

Duel

Steven Spielberg / US, 1971 / 90 min.

Zo simpel als de titel, zo simpel is ook de plot van Spielbergs vroege oefening in keeltoesnoerende suspense. Een brave automobilist vecht een strijd op leven en dood uit met een tankwagen en diens onzichtbare bestuurder. ‘Great. I’m never gonna make it to that appointment now!’

Duelposter

Het is een dag als alle andere wanneer vertegenwoordiger David Mann in zijn rode Plymouth de snelweg opdraait. Maar dan verschijnt er een truck in zijn achteruitkijkspiegel, een nachtmerrie op wielen die nieuwe betekenis geeft aan het woord bumperklever.

Een kort verhaal van sci-fi-auteur Richard Matheson (I Am Legend) lag aan de basis van deze tv-film die in Europa in een langere versie in de bioscoop werd uitgebracht. Hoofdrolspeler Dennis Weaver was bij het Nederlandse publiek al bekend van de tv-serie McCloud, over een sympathieke Texaanse marshall die tijdelijk aan de New Yorkse politie wordt toegevoegd. In Duel is hij, zoals de naam van zijn personage al suggereert, een everyman, een stand-in voor de kijker zelf die zijn angsten moeiteloos in Mann weerspiegeld ziet.

“Misschien is Duel wel de film die het pure talent van Spielberg het meest duidelijk laat zien. Het is ongelofelijk wat hij op zijn 25ste al kon en dat met nauwelijks budget en slechts twee weken draaitijd." – Martin Koolhoven (regisseur Oorlogswinter, Brimstone).

Details

Regisseur

Steven Spielberg

Productiejaar

1971

Productieland(en)

US

Originele titel

Duel

Lengte

90 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Duel1
Duel2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.