Skip to content
NLEN
Durakstill1

Durak

Yuriy Bykov / RU, 2014 / 116 min.

Aangrijpende thriller, moreel drama en vernietigend sociopolitiek portret van Rusland in één. Een gewetensvolle loodgieter staat op tegen de corrupte burgemeester als een gammel gebouw op instorten blijkt te staan. Deze maand gaat ook Bykovs nieuwste film The Major in première.

Durakposter

De Russische loodgieter Dima woont in een niet nader genoemde Russische stad, dat nog niet eens 40 jaar oud is, hoewel sommige van de woonblokken al in een ernstige staat van verval zijn. Als hij een routineklus aanneemt om een badkamerpijp in een van de gammele gemeentelijke woningbouw te repareren, stuit hij op een veel groter probleem. De muur achter de pijp is gebarsten en begint te verschuiven. Tot zijn grote schrik ontdekt hij dat het gebouw gespleten is vanaf de grond tot aan de negende verdieping. Hij berekent dat het gebouw binnen 24 uur in tweeën zal splitsen, met de 800 bewoners erin.

Dima probeert de machtige burgemeester van de stad te overtuigen om het gebouw te ontruimen, maar loopt tegen de diepgewortelde oneerlijkheid en corruptie van het stadsbestuur aan. Dat eigenlijk de hele Russische heersende klasse van binnenuit verrot is, net als het gebouw, wordt angstvallig duidelijk.

Het donkere, nachtelijke kleurenpalet contrasteert met het liederlijke verjaardagsfeest van de burgemeester, die ondanks alles gewoon blijft doorfeesten. Dit persoonlijke morele drama is zo ook een vernietigend portret van een land waar corruptie en hebzucht de macht hebben overgenomen.

“…spannend…scherp geschreven en knap gespeeld… (**** De Volkskrant)

“ …eenvoudig en direct…brute impact… (**** NRC Handelsblad)

“…knettert…van schuimbekkende woede…hard en raak. (**** Het Parool)

Details

Regisseur

Yuriy Bykov

Productiejaar

2014

Productieland(en)

RU

Originele titel

Durak

Lengte

116 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Durakstill2
Durakstill3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.