NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Echo runar runarsson 7

Echo

Echo

Rúnar Rúnarsson / IS, 2019 / 79 min.

IJslandse mozaïekfilm toont in 56 precies gemonteerde scènes hoe het eiland zich opmaakt voor de kerstviering; een boerderij staat in brand, een moeder maakt ruzie met haar ex-man, een schoolkoor zingt een kerstlied. Regisseur Rúnar Rúnarsson laveert tussen het treurige en het komische en maakt een bitterzoet portret van de postmoderne samenleving.

Echo ps 1 jpg sd high

“Niemand zal ooit zeggen dat de Kerstdagen niet zo geslaagd waren”, vertelde Rúnarsson in een interview bij de première van zijn derde speelfilm.

Met Echo – een plotloze vertelling in 56 vignetten, gefilmd in statisch kader – wil hij laten zien wat er achter de sociale façade van de feestdagen schuilgaat. De mensen en gebeurtenissen die hij filmde laten verwarring zien, en eenzaamheid, maar blijken ook vriendelijk en behulpzaam.

vervreemdende stijl

De opnamen werden zowel in de stad als daarbuiten gemaakt. We zien een boerderij die in brand staat, schoolkinderen die het kerstverhaal spelen, kippen in een slachterij of een huiselijke scène in een flat. De opeenvolgende scènes – met amateuracteurs – vormen samen een bitterzoet portret van een samenleving, in de vervreemdende, uitgebeende stijl die ook het werk van Roy Andersson (Songs from the Second Floor, You the Living) kenmerkt.

voorfilm

Roemenië, december 1989, vlak voor de val van het regime. De kleine Marius schrijft een brief aan de Kerstman, met daarin vermeld wat zijn ouders wensen voor het nieuwe jaar. Geen goed idee, als je vader zegt dat zijn vurigste wens is dat dictator Nicolae Ceaușescu de kogel krijgt...

The Christmas Gift (23') van de Roemeense regisseur Bogdan Mureșanu is een wrang-komisch commentaar op het communistische regime en ode aan de warmte van het familieleven. Winnaar Grand Prix (Internationale Competitie) van het Festival du Court Métrage de Clermont-Ferrand.

“...bijzonder...trefzeker...Rúnarsson beheerst de kunst van de ultrakorte scène tot in de puntjes. Aan één situatie heeft hij genoeg om een hele wereld op te roepen...het wonder van Echo is dat het werkt...rake verhalen...krachtige vorm...met maximaal effect. (De Filmkrant)

“...filmmagie...rijkgeschakeerd... (**** Het Parool)

“ ...fijnzinnige taferelen...originele decemberfilm...oog voor compositie en kleur is sterk... (NRC Handelsblad)

Details

Regisseur

Rúnar Rúnarsson

Productiejaar

2019

Productieland(en)

IS

Originele titel

Bergmál

Lengte

79 min.

Taal

IJslands

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Echo runar runarsson 3
Echo runar runarsson 1