Skip to content
NLEN
1 19

Eden

Mia Hansen-Løve / FR, 2014 / 131 min.

Invoelend portret van een worstelende dj die het twee decennia in de Franse clubscene volhoudt. Mia Hansen-Løve schetst op waarachtige wijze het vluchtige plezier en onderhuidse teleurstellingen van het nachtleven in de jaren negentig.

Poster 34

Eden begint in 1992 als de illegale ravescene zich verplaatst naar kelders, leegstaande panden en zelfs onderzeeërs. Hier maakt literatuurstudent Paul voor het eerst kennis met de garage-muziek. Paul raakt geïnfecteerd met het dance-virus en vormt een dj-duo met de bescheiden Stan, omringd door een entourage van depressieve kunstenaars en allerlei meelopers en vriendinnen, onder wie de Amerikaanse expat Julia (Greta Gerwig).

Ondertussen beginnen twee van Pauls collega-mixers aan meer succesvolle optredens: ze vormen Daft Punk die de Franse elektronische scene wijd open blazen. Paul blijft zijn platen gestaag draaien, zelfs als financiële problemen beginnen rijzen, vrienden wegdrijven, en zijn cocaïnegebruik meer dan een incidentele verwennerij wordt.

Pauls nachten in de clubs worden steeds minder een uiting van Dionysische vrijheid en steeds meer een verplichting; dj zijn is een baan geworden. Mia Hansen-Løve schreef het authentiek aandoende script samen met haar broer, een voormalige dj, die zorgde voor de deskundige precisie, aangevuld met prachtig camerawerk en uiteraard heel veel muziek.

De film is niet eerder in Nederland uitgebracht en nu te zien in de Parisienzaal van de FilmHallen geprogrammeerd door EYE.

“…de perfecte coming-of-age ervaring… (De Filmkrant)

“ …ingenieus geschreven script…klopt prachtig…strakker gestileerd dan Oscarwinnaar Boyhood…Eden vangt de opwinding…gelaagd… (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Mia Hansen-Løve

Productiejaar

2014

Productieland(en)

FR

Originele titel

Eden

Lengte

131 min.

Drager

DCP - encrypted

2 22
3 25
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.