Skip to content
NLEN
Elena1

Elena

Andrei Zvyagintsev / RU, 2011

Een vrouw begaat een wanhopige daad in dit huiselijke drama over een felbegeerde erfenis. In zijn winnaar van de Speciale Juryprijs Un Certain Regard in Cannes trekt Zvyagintsev het web rond deze vrouw steeds strakker aan. Leviathan, de nieuwste film van de regisseur Andrej Zvagintsev, gaat deze maand in première.

Elenaposter1

Dit huiselijke drama vol onderhuidse spanning begint in een luxueus appartement in een buitenwijk van Moskou, waar de vijftiger Elena haar veel oudere man Vladimir verzorgt. Elena”s familie is duidelijker minder welgesteld: haar door drank bedwelmde zoon uit een eerder huwelijk is werkloos en woont in een krap, vies appartement met zijn vrouw en twee kinderen, waarvan de oudste hard op weg is om net zo”n nietsnut te worden als zijn vader. De rijke Vladimir veracht Elena”s lapzwanzerige familie, wat op de spits wordt gedreven als Vladimir zijn eigen, van hem vervreemde dochter ontmoet en een groot deel van de erfenis aan haar in plaats van Elena wil geven.

Zonder belerend te worden toont Zvyagintsev hun morele vacuüm, met een compassie die getuigt van een diep begrip van de menselijke onvoorspelbaarheid. Onder de rustige uitstraling van Elena schuilt zowel angst, oprecht medeleven als meedogenloosheid. De breedbeeldcinematografie benadrukt niet alleen de grootsheid van Vladimirs zelfbeeld maar ook de gapende emotionele en ruimtelijke afstand tussen man en vrouw, waarbij het uiteindelijk ieder voor zich is. Met schaars toegepaste maar doordringende muziek van Philip Glass. EYE vertoont ook Leviathan, The Return en The Banishment.

Details

Regisseur

Andrei Zvyagintsev

Productiejaar

2011

Productieland(en)

RU

Originele titel

Elena

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Elena4
Elena5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.