NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Elle eye filmmuseum01

Elle

Elle

Paul Verhoeven / FR, BE, DEUZE, 2016 / 130 min.

Het was de triomfantelijke terugkeer van Paul Verhoeven na Zwartboek (2006). En nog een keer het overdonderend bewijs van het talent van Isabelle Huppert, die de film volledig naar haar hand zette. Elle was een hit in Cannes, bleef buiten de prijzen, maar maakte indruk als psychologisch, soms bijtend komisch drama over een vrouw die na een verkrachting koeltjes haar kans afwacht om wraak te nemen. 

Poster elle eye filmmuseum

De Parijse Michèle, zakenvrouw van middelbare leeftijd, runt een succesvol softwarebedrijf. Op een dag wordt ze thuis besprongen door een gemaskerde man in een nauwsluitend zwart gympak. Michèle gaat onder de douche, trekt schone kleren aan en schuift aan bij een diner met vrienden. Over wat is voorgevallen vertelt ze niets.

kalmpjes voortgaan

Michèle doet geen aangifte, gaat kalmpjes voort met haar leven en legt het lokaas uit voor de vermoedelijke dader.

Intussen blijkt Michèle slachtoffer noch vrouw met nobele motieven; zonder met de ogen te knipperen heeft ze een affaire met de man van haar beste vriendin en zakelijke compagnon Anna, en de mensen om haar heen wijst ze genadeloos op hun tekortkomingen. De mores van de Parijse bourgeoisie komen in schel daglicht te staan.

binnenwereld

Verhoeven neemt de verborgen, licht-sadomasochistische binnenwereld van Michèle tot rode draad in een whodunnit waarin de mannen op hun nummer worden gezet. Huppert is vrijwel geen moment uit beeld en mag al haar talenten etaleren.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Paul Verhoeven

Productiejaar

2016

Productieland(en)

FR, BE, DEUZE

Originele titel

Elle

Lengte

130 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

Lees meer
campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
Elle eye filmmuseum02
Elle eye filmmuseum03