Skip to content
NLEN
still uit Eurydice, een afdaling in oneindigheid (Celine Daemen, NL 2022)

Eurydice & Orphee

Eurydice & Orphee

Avond met Celine Daemen en Aron Fels, makers van de VR-ervaring ‘Eurydice. Een afdaling in oneindigheid’. Met een optreden van zangeres Sterre Konijn, en vertoning van Jean Cocteau’s hypnotiserende verfilming van de Orpheus-mythe, Orphée (1950).

Eurydice online
Celine Daemen en Aron Fels vertellen over de achtergrond en het werkproces van hun ontroerende, prijswinnende virtual reality-opera, naar de mythe van Orpheus en Eurydice.

In Eurydice, een afdaling in oneindigheid staat Eurydice centraal. Haar stem wordt vertolkt door zangeres Sterre Konijn, die je met hypnotiserende zang steeds dieper in het labyrint van gangen, ruïnes en balustrades trekt, waarachter zich duizelingwekkende dieptes en vergezichten openen.

Sterre zingt het eerste deel van de muziek, die gecomponeerd is door Kate Moore en waarvan het libretto werd geschreven door Charlotte van den Broeck.

Magische verbeeldingskracht

Programmeur Anna Abrahams geeft een inleiding bij de aansluitende vertoning van Orphée (1950), Jean Cocteaus filmklassieker, die net als de virtual reality-ervaring een verkenning is van verlangen, afscheid en magische verbeeldingskracht.

Orphée (Jean Cocteau, FR 1950, 112’)

Een dichter daalt af in de onderwereld om zijn gestorven geliefde te vinden, een mysterieuze prinses-die-De Dood-is begeleidt hem. Jean Cocteau’s bewerking van de Orpheus-mythe geldt nog steeds als onbetwist meesterwerk van de avant-gardecinema. Door de spiegel naar de droom.

Naast Orphée zijn in Eye ook Orfeu negro (1959) van Marcel Camus en Claude Goretta’s Orfeo (1985) te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Productiejaar

2023

Lengte

149 min.

Voertaal

Engels

Productieland(en)

NL

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
still uit Orphée (Jean Cocteau, FR 1950)
still uit Orphée (Jean Cocteau, FR 1950)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.