Skip to content
NLEN
Marcela muntean pulsiuni 1983 01

Eye on Art: Kinema Ikon

Nog steeds onderbelicht: de rijke geschiedenis van de avant-garde in Centraal- en Oost-Europa. Elf korte experimentele films van het legendarische kunstcollectief Kinema Ikon worden vertoond bij het Roemenië-programma Videograms of a Nation, Redux. Met een inleiding door Andrei Tănăsescu (filmcurator EUROPALIA România 2019).

Poster 2 1

In de vroege jaren 70 opende Gheorge Săbău op de Kunstacademie van Arad de cine-club Atelier 16. Hun lezingen en filmvertoningen werkten als een magneet op jonge kunstenaars, en uiteindelijk trokken hun werken ook de aandacht van het Ministerie van Onderwijs. Omdat buitenschoolse activiteiten door de staat werden aangemoedigd, ontving Atelier 16 financiering om het ​​technisch goed uitgeruste, zelfvoorzienende Kinema Ikon-collectief op te zetten.

stiekem filmrollen achterhouden

Ze maakten niet alleen 16mm-films in opdracht van de staat, maar hielden ook stiekem de helft van de filmrollen achter om experimentele films mee te kunnen maken. In 1989 produceerde Kinema Ikon 62 documentaires en 62 experimentele films, waarmee ze de belangrijkste bijdrage leverden aan de experimentele cinema uit Roemenië.

ontdekking

Deconstrueren, hermonteren, abstraheren of het filmmateriaal zelf te lijf gaan: de kunstenaars van Kinema Ikon tackelden de conventies van de mainstream cinema op dezelfde manier als hun kompanen in het vrije Westen, blijkt. Ze onderzochten alles, van de materialiteit van film tot de mogelijkheden van geabstraheerde filmtaal. Deze werken zijn een ware filmische ontdekking, en worden voor het eerst sinds 1995 internationaal vertoond.

Filmprogramma

Alone with the Snow (Romulus Budiu, 1975, 8')

Autopsy of Forgiveness (Ioan T. Morar, 1977, 5')

Spring-Coming Effects (Ioan Pleș, 1978, 4')

Subliminal Exercise (Alexandru Pecican, 1979, 6')

Bird Hunting (Emanuel Țeț, 1980, 6')

The Snake Charmer (Emanuel Țeț, 1981, 7')

Illuminations (Ioan Pleș, 1981, 5')

Pulsations (Marcela Muntean, 1983, 7')

The Window Open Toward (Alexandru Pecican, 1984, 6')

Fragmentarium (George Sabau, 1985-1990. 9')

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Eye on Art

Eye on Art is een programmareeks op het raakvlak van film en andere kunsten. Eye on Art sluit aan bij de actualiteit, met voorstellingen rond hedendaagse kunstenaars en programma’s bij belangrijke tentoonstellingen, manifestaties en Eye-activiteiten.

Lees meer
still uit Cloacinae Serge Onnen & Sverre Fredriksen, NL 2017)
Alexandru pecican exercitiu subliminal 1979 01
Emanuel tet vanatoarea de pasari 1980 01
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.