NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Citylightsstill2

Eye on Sound: City Lights

Charles Chaplin / US, 1931 / 86 min.

Humor en Tarkovski: het lijkt een verrassende combinatie. De filmer-mysticus die graag zijn oor te luisteren legde bij de eenzame stem van de mens bleek ook een liefhebber van de tragikomedies van Charlie Chaplin (‘klassiek en universeel’). In City Lights laveert ‘the Tramp’ tussen sentiment en slapstick. Live pianobegeleiding door Martin de Ruiter. 

Poster city lights

“Komedie is tragedie in close-up” luidt een beroemde uitspraak van Charles Chaplin, die in City Lights zijn zwerversfiguurtje ogenschijnlijk hulpeloos door de wereld laat stommelen. Hij raakt verliefd op een blinde bloemenverkoopster, redt het vege lijf in een bokswedstrijd en laveert superieur tussen sentiment en slapstick.

City Lights was een van de favoriete films van Andrej Tarkovski, aan wie Eye nu een tentoonstelling wijdt. Je zou het niet verwachten, maar de ernstige Russische filmer was een liefhebber.

krankzinnige logica

“En Chaplin? Maakt hij dan geen komedies? Nee. Hij is Chaplin en niets meer, een uniek, onherhaalbaar fenomeen (...)”, schreef Tarkovski in zijn essaybundel De verzegelde tijd. “Zelfs in de meest absurde situaties blijft hij (Chaplin) volkomen natuurlijk, en daarom is hij komisch. Zijn helden lijken de absurditeit van de hyperbolische wereld en haar krankzinnige logica niet op te merken. Soms lijkt het alsof Chaplin al driehonderd jaar dood is, zo klassiek is hij en zo universeel.”

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Charles Chaplin

Productiejaar

1931

Productieland(en)

US

Originele titel

Eye on Sound: City Lights

Lengte

86 min.

Taal

zonder

Ondertiteling

ENG

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye de komende jaren op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena
City lights still 04
Charlie chaplin city lights harry myers