Skip to content
NLEN
Whitestill1

Fehér Isten

Kornél Mundruczó / HU, 2014

Ontroerende, snoeiharde en technisch meesterlijke film is deels gefilmd vanuit het perspectief van een afgedankte hond. Zijn helletocht ontaardt in een gruwelijke krachtmeting tussen mens en dier. Winnaar Un Certain Regard-prijs in Cannes. EYE vertoont ook drie andere films van Kornél Mundruczó.

Whiteposter

Hagen is een stevige bastaardhond, die aan de kant van de snelweg wordt achtergelaten omdat de regering een hoge belasting op onzuivere rassen heeft opgelegd, die zijn baasje niet kan betalen. Het perspectief van White God verschuift vervolgens naadloos naar dat van de hond (compleet met dynamische dog”s-eye-view camerawerk).Hagen smeedt een bondgenootschap met de vele andere afgedankte bastaarden die nu over straat zwerven. Na een paar ontsnappingspogingen wordt Hagen gevangen door de eigenaar van een Turks restaurant die hem probeert te trainen als gevechtshond, waarna de honden beginnen te muiten. Het is mens versus dier. En de wraak van Hagen op de mens zal genadeloos zijn.De Hongaarse stilist Kornél Mundruczó (Pleasant Days, Tender Son: The Frankenstein Project) stelt met White God de hiërarchie tussen de soorten ter discussie. Hij heeft met de helletocht van Hagen een mooie metafoor gevonden voor raciale en klasse-onderdrukking, waarbij de paria”s buitenspel worden gezet.

“...buitengewoon knap gemaakt...Wat Mundruczó allemaal voor elkaar weet te krijgen...grenst aan het ongelooflijke... (**** NRC Handelsblad)

“ ...inventieve en originele White God...spectaculaire beelden...uitstekende stilistische gevoel... (**** Het Parool)

“Adembenemend…wonderbaarlijke film… (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Kornél Mundruczó

Productiejaar

2014

Productieland(en)

HU

Originele titel

Fehér Isten

0

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Whitestill2
Whitestill3 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.