NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Vincent jong tjien fa

Felix de Rooy Special

Foto: Vincent Jong Tjien Fa (2011)

1080x1795 blacklight narrowcast

Toen Felix de Rooy (1952) ging studeren aan de Vrije Academie in Den Haag – in de sixties en seventies omgedoopt tot “Psychopolis” – waren er nog niet veel kunstenaars van Surinaamse en Caribische afkomst in Nederland. Noch was er veel aandacht voor de achtergrond van makers uit de voormalige koloniën.

Illushon Kosmiko

De Rooy ging voortvarend te werk, en wist in de jaren zeventig en tachtig aandacht te vragen voor wat later “Blackness” zou gaan heten.

Met Norman de Palm richtte hij de theater- en filmproductiegroep Illushon Kosmiko (Cosmic Illusion) op, later omgedoopt tot Cosmic. De twee produceerden in hoog tempo theaterstukken en dansvoorstellingen waarin ruimte was voor Afro-Caribische verhalen en bewerkingen van klassieke stukken.

antilliaanse natuur

Met Almacita di desolato (1986) – over de schoonheid en kracht van de Antilliaanse natuur – en Ava & Gabriel - un historia de amor (1990), waarin een Curaçaose schilder een zwarte onderwijzeres als model voor de Maagd Maria kiest, traden De Rooy en De Palm als filmmakers naar voren. Bijzonder: De Rooy deed ook de artdirection van Spike Lee's korte fillm Joe's Bed-Stuy Barbershop: We Cut Heads (1983), ook te zien in het Black Light-programma.

engagement

Guus Schulting praat met De Rooy over zijn carrière, zijn engagement met de Caribische cultuur en de verwerking van het koloniale verleden.

De Rooy maakte onder meer de documentaireserie Erfenis van slavernij (2003) – met bijbehorende reizende tentoonstelling – en was curator van de tentoonstelling White on Black (1989), over de manier waarop het beeld van zwarten in de westerse populaire cultuur wordt weergegeven.

In 2010 stelde hij een tentoonstelling samen over de Marrons, de afstammelingen van naar het oerwoud gevluchte slaven in Suriname (Tropenmuseum).

Aansluitend is Almacita di desolato te zien.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Black Light

Black Light zet de schijnwerpers op de verbeelding van zwarte identiteit (Black identity) in film, van 1920 tot nu. Eye nodigde tien gastcuratoren uit om voorstellingen te maken.​​​​​​

Lees meer
campagnebeeld Black Light © Brian Elstak
Zp 3055 258 1
Felix de rooy icarus 2008 acrylic and oil on canvas 110 x 220 cm