Skip to content
NLEN
Still bb

Fietsen naar de maan

Jef van der Heijden / NL, 1962

Première van een recent door Eye gerestaureerde Nederlandse speelfilm. Fietsen naar de maan  – met o.a. Jeroen Krabbé en Ton Lensink – is een schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met nouvelle vague-achtige trekken. De film is meer dan vijftig jaar niet vertoond.

Affiche fietsennaardemaan uit eye collectie 0

“Een zachtaardige komedie over drie broers, die elk één eigenschap hebben meegekregen van hun overleden vader en elkaar op wonderlijke wijze steeds tegenkomen,” zo omschreef Henk van Gelder Van der Heijdens speelfilmdebuut in het naslagwerk Hollands Hollywood. De broers – een politieman, een oudijzerhandelaar en een kunstschilder – worden gespeeld door Bernhard Droog, Johan Walhain en Ton Lensink; Jeroen Krabbé is te zien in zijn eerste filmrol, als leerlingdecorateur.

Fietsen naar de maan, grotendeels op locatie gedraaid, ademt de sfeer van het volkse Amsterdam uit de vroege jaren zestig, maar de makers lieten zich ook inspireren door de frisse filmstijl van de nouvelle vague. De ironisch getinte vertelling verdween vrij snel uit de bioscopen, maar geldt tegenwoordig als schitterend tijdsdocument van Amsterdam aan de vooravond van Provo, met unieke beelden van bijvoorbeeld het oude Waterlooplein.

Door onenigheid tussen producent en regisseur – inmiddels beiden overleden – was de film meer dan vijftig jaar niet te zien.

Voor de restauratie maakte Eye gebruik van een eigen – ingekorte – kopie en het intact gebleven cameranegatief, dat vorig jaar werd teruggevonden in het Stadsarchief Amsterdam. Haghefilm Digitaal tekende voor de technische uitvoering.

Details

Regisseur

Jef van der Heijden

Productiejaar

1962

Productieland(en)

NL

Originele titel

Fietsen naar de maan

0

Drager

DCP non-encrypted

Foto waterlooplein 2 mb nl fma bt zp 3036 67
Foto eye fotoarchief 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.