Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Fior di male (Carmine Gallone, IT 1915)

Fior di male

Carmine Gallone / IT, 1915 / 62 min.

Onvervalst melodrama, geschreven rond de legendarische filmdiva Lyda Borelli, waarin een jeugdige schone van eenvoudige komaf zich weet op te werken in de hogere kringen. Nederlandse première van de restauratie door Eye. De Duitse cellisten Tobias Stutz en Paul Rittel begeleiden de film live.

poster Fior di male (Carmine Gallone, IT 1915)
De Italiaanse diva Lyda Borelli trad op in melodrama's vol heftige emoties. Rond de actrice ontstond een ware rage: vrouwen imiteerden haar kapsel, kleding en extatische manier van bewegen.

Met collega-diva's als Francesca Bertini en Pina Menichelli groeide Borelli uit tot een van de meest aanbeden vrouwelijke sterren van de vroege cinema. Italië smulde van hun verleidingskunsten en vergaapte zich aan hun schoonheid en de geëxalteerde, aan de opera ontleende speelstijl.

In Fior di male, de derde film die de diva maakte met regisseur Carmine Gallone, is La Borelli nog niet de geadoreerde femme fatale van bijvoorbeeld Rapsodia satanica (1917). Ze speelt de ambitieuze Lyda die zich status weet te verwerven in de hogere kringen. Een proces dat niet zonder kleerscheuren verloopt en waarvan de toonzetting gerust extatisch-melodramatisch genoemd mag worden.

De film werd gevonden in de vermaarde Desmet-collectie van Eye en geldt als schitterend voorbeeld van hoe kleur werd gebruikt in de vroege cinema.

Live muziek

De live muziek bij deze stille film in kleur wordt gespeeld door 'Cellophon', het cello-duo bestaande uit Paul Rittel en Tobias Stutz. Hun twee celli klinken als celli… of als contrabassen, of gitaren, violen, soms zelfs als slaginstrument of geluidseffecten. De twee muzikanten wagen zich ver buiten de grenzen van één genre en mixen vakkundig elementen uit klassieke muziek, jazz, pop en wereldmuziek.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Carmine Gallone

Productiejaar

1915

Productieland(en)

IT

Originele titel

Fior di male

Lengte

62 min.

Taal

live muziek, Nederlands, zonder

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena
still uit Fior di male (Carmine Gallone, IT 1915)
still uit Fior di male (Carmine Gallone, IT 1915)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.