NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Fire will come eye filmmuseum 4

Fire Will Come

Oliver Laxe / ES, FR, LU, 2019 / 85 min.

Een vermeende pyromaan keert terug naar het groene, ruige Galicië in dit verhaal van (on)schuld en verantwoordelijkheid, tegen de achtergrond van de schoonheid en verschrikkingen van de natuur.

Poster fire will come eye filmmuseum 0

Amador, een zwijgzame man, keert na jaren terug naar zijn geboorteplaats in de bergen van Galicië, in het noordwesten van Spanje. Hij heeft een gevangenisstraf voor ernstige brandstichting uitgezeten. Alleen zijn moeder is blij hem te zien, al was het maar omdat ze zijn hulp bij het hoeden van haar vee goed kan gebruiken. De rest van het dorp kijkt enigszins argwanend toe hoe deze vermeende pyromaan opnieuw in hun gemeenschap probeert te integreren. De titel suggereert wat met zekerheid gebeuren zal: een brand breekt uit en Amador krijgt de schuld. Maar is hij wel de dader?

verzwelgen

Regisseur Oliver Laxe (Mimosas), zelf afkomstig uit Galicië, is niet geïnteresseerd in de whodunit. Met dit meditatieve, bedachtzame verhaal toont hij eerder wat op het spel staat voor dit kwetsbare ecosysteem, waar mens en natuur nog amper aangetast zijn door moderniteit. Zijn het de vlammen die dit keiharde, armoedige boerenbestaan zullen verzwelgen, of juist de bulldozers van projectontwikkelaars, die een veel groter gevaar lijken te vormen?

eucalyptusbossen

Laxe verweeft ook op knappe wijze muziek en beeld, met als hoogtepunt Leonard Cohens 'Suzanne'. Hij dompelt je onder in de diepe eucalyptusbossen en het uitgestrekte landschap van noordwest-Spanje, en bouwt toe naar een verbazingwekkende climax.

Fire Will Come werd geselecteerd voor de sectie Un Certain Régard van het Filmfestival Cannes in 2019 en won daar de Juryprijs.

voorfilm uit de collectie

Ozymandias (Michiel van Bakel, NL 2008, 2”, geen dialoog)Overpeinzingen over de vergankelijkheid van door mensen gemaakte structuren.

Details

Regisseur

Oliver Laxe

Productiejaar

2019

Productieland(en)

ES, FR, LU

Originele titel

O que arde

Lengte

85 min.

Taal

Galicisch, Spaans

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Fire will come eye filmmuseum 1
Fire will come eye filmmuseum 2