NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Flee (Jonas Poher Rasmussen, DK 2021)

Flee

Flee

Jonas Poher Rasmussen / DK, FR, SE, NO, US, 2021 / 90 min.

Filmmaker Jonas Poher Rasmussen sloot als tiener vriendschap met de uit Afghanistan gevluchte Amin en laat hem in Deense Oscarkandidaat Flee, in de vorm van een animatiefilm, zelf zijn verhaal vertellen. Dat Amin af en toe smokkelt met de waarheid geeft de film een intrigerende extra dimensie.

poster Flee (Jonas Poher Rasmussen, DK 2021)
Wanneer de mujahedin omstreeks 1990 Kaboel aanvallen zien we de inwoners in paniek op de vlucht slaan. Dat wil zeggen, in ruw getekende zwart-wit-animatie, die de chaos indringend verbeeldt. In andere scènes keert de kleur terug en oogt de animatie traditioneler. De stijl beweegt als het ware mee met het verhaal van Amin, de Afghaan die als kind zijn land ontvluchtte om uiteindelijk in Denemarken een nieuw thuis te vinden.

Amin is niet de echte naam van de man met wie filmmaker Jonas Poher Rasmussen al jaren bevriend is, net zoals zijn tekenfilmgezicht niet samenvalt met de echte 'Amin'. Die maskerade is er natuurlijk niet voor niets: als voormalige vluchteling én homoseksueel voelt 'Amin' zich nog steeds kwetsbaar. Het fascinerendste aspect van de film is misschien wel de moeite die het hem kost om de waarheid te scheiden van de leugens die hem destijds op zijn vlucht het leven redden.

Details

Regisseur

Jonas Poher Rasmussen

Productiejaar

2021

Productieland(en)

DK, FR, SE, NO, US

Originele titel

Flee

Lengte

90 min.

Taal

Deens, Engels, Dari, Russisch, Zweeds

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still uit Flee (Jonas Poher Rasmussen, DK 2021)
still uit Flee (Jonas Poher Rasmussen, DK 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.