NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still For Your Peace of Mind Make Your Own Museum

For Your Peace of Mind, Make Your Own Museum

Pilar Moreno, Ana Endara Mislov / PA, 2021 / 71 min.

Portret van de innemende, inmiddels overleden Senobia, die haar huis in een dorpje in Panama omtoverde tot 'Het museum van oudheden van alle soorten’. Pilar Moreno en Ana Endara maakten er een eigenzinnige, conceptuele documentaire van.

poster IDFA 2021

De Panamese Senobia zag in alles kunst. Zet een kapotte paraplu op een fles en je hebt het hoofd van een wildeman. Een stok plus een plastic bekertje is een vogel. Ze maakte van haar huis in een Panamees dorpje ‘Het museum van oudheden van alle soorten’. Er staan ook oude telefoons, computers en overal hangen kaartjes met haar gedachten. Haar laatste wens: alles in haar museum behouden zoals het is.

Liefdevol portretteren Pilar Moreno en Ana Endara haar in deze zachtaardige, conceptuele documentaire waarin de geest van Senobia in elk shot lijkt rond te dwalen. Ze filmen haar amateurkunst alsof het museumobjecten zijn. Dorpsgenoten geven ze precies dezelfde jurk als zij had, ze interviewen hen in haar keuken en ze laten hen haar dagboek voorlezen. Een levenslustige grappenmaker was het, een vrije geest die niet binnen de lijntjes kleurde.

Maar de bejaarde vrouwen doorbreken ook de vierde muur en praten over hun eigen leven. Senobia, haar kunst en haar overpeinzingen blijken een prachtige ingang om het te hebben over eenzaamheid, ouderdom, vrouwelijkheid en al wat blijft als de mens zelf is verdwenen.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pilar Moreno, Ana Endara Mislov

Productiejaar

2021

Productieland(en)

PA

Lengte

71 min.

Taal

Spaans

Drager

DCP

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021