Skip to content
NLEN
Foreign correspondent zwartwit

Foreign Correspondent

Alfred Hitchcock / GB, 1940 / 120 min.

Duizelingwekkende spionagethriller geeft vol gas als een Amerikaanse verslaggever naar Europa wordt gestuurd om een scoop te halen over de dreigende oorlog. Een van Hitchcocks grootste avonturenfilms, genomineerd voor een Oscar, vol humor en visuele brille.

Foreignposter

In 1940 verruilde Hitchcock de Britse filmindustrie voor die van Hollywood. Zijn eerste twee Amerikaanse films, Rebecca en Foreign Correspondent, werden beide meteen genomineerd voor een Oscar voor Beste Film. Hoewel Rebecca de meest bekende van de twee werd, is Foreign Correspondent een meer typische Hitchcock-film. De spionagethriller zit vol met geestige dialogen, duizelingwekkende plotwendingen en briljant gemonteerde spanning, inclusief een vliegtuigcrash in de oceaan met verbazingwekkende special effects.

Hitchcocks humor en visuele brille komen naar voren in scènes waarin een moordenaar ontsnapt onder de paraplu”s van een mensenmassa, en een oude man in een slaperig Nederlands dorp opschrikt als er een stoet racende politieauto”s voorbijkomt, zodat hij uiteindelijk zijn pogingen staakt om de weg over te steken. Een deel van de film is opgenomen in een in de studio nagebouwd Amsterdam.

Foreign Correspondent verdient het om samen met The 39 Steps en North by Northwest te worden bijgezet als een van de grootste avonturenfilms van de meester. Josef Goebbels noemde het echter “een meesterwerk van propaganda”. De Amerikaanse vlag aan het eind maakt duidelijk dat Hitchcock zijn nieuwe land graag een dienst bewees.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1940

Productieland(en)

GB

Originele titel

Foreign Correspondent

Lengte

120 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.