Skip to content
NLEN
Fountain3

Fountain, The

Darren Aronofsky / US, 2006 / 96 min.

Visueel imponerend, episch drama verweeft drie verhaallijnen in drie verschillende tijden, rond een man en de Boom des Levens die het eeuwige leven schenkt. Hugh Jackman is te zien als zestien-eeuwse conquistador, als hedendaagse wetenschapper en als astronaut in het jaar 2500.

Fountainposter

Hugh Jackman vertolkt drie rollen: een conquistador uit de 16e eeuw op zoek naar de Boom des Levens, een wetenschapper in het jaar 2000 die zijn vrouw wil genezen van een hersentumor en een astronaut in het jaar 2500, zwevend in een luchtbel door het heelal. De regisseur deinst er niet voor terug om grote thema”s aan te snijden zoals het loslaten van het lichaam om de ziel vrij te laten en de nietigheid van de mens. In plaats van dure CGI te gebruiken, schakelde Aronofsky een macrofotograaf in die beelden maakte van chemische processen, die de nevels in het heelal moeten voorstellen, met verbluffend effect.

Het compromisloze The Fountain verdeelde de meningen sterk: is het pretentieuze nonsens of geniale beeldenpracht? De opmerkelijke soundtrack is gemaakt door de Schotse rockband Mogwai en het Kronos Quartet.Vertoning in het filmprogramma bij de David Cronenberg-tentoonstelling. Het thema van de “mad scientist” duikt regelmatig op in zijn (vroege) werk. Inleiding door Patricia Pisters op 7 juli. (UvA).

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Darren Aronofsky

Productiejaar

2006

Productieland(en)

US

Originele titel

Fountain, The

Lengte

96 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Fountain4
Fountain1
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.