Skip to content
Eye Logo link to homepageEye Film Museum Logo, link to homepage
NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Gôshu de cellist (Isao Takahata, JP 1982)

Gôshu de cellist

Isao Takahata / JP, 1982 / 61 min.

Tedere en poëtische Japanse animatiefilm over een jongetje dat cello speelt, maar uit het orkest wordt gezet. Met behulp van dieren weet hij zich toch weer terug te vechten. De stemmen worden (in het Nederlands) live gesproken, met vooraf een kort cello-optreden. Vanaf 6 jaar.

poster Cello & Film: Gôshu de cellist (Isao Takahata, JP 1982)
Gôshu is een verlegen leerling-muzikant, die graag zijn rolmodel ooit zou evenaren: Ludwig van Beethoven. Maar hij mist muzikale ervaring en vooral zelfvertrouwen. Hij krijgt vaak de schuld van de dirigent van zijn orkest en wordt bespot door zijn kameraden. Daarom besluit hij om 's nachts alleen te oefenen. Helaas blijft hij erg traag vooruitgaan, maar dan krijgt hij bezoek van aantal kleine dieren: een kat, een koekoek, een das en een veldmuis, die hem komen aanmoedigen en hem geduld, nauwgezetheid en expressie bijbrengen.

In 1975 omringt Isao Takahata zich met zijn groep vaste medewerkers en begint aan de realisatie van Gôshu de cellist. In het Japan van die dagen waren films en animatieseries geïnspireerd op het werk van Japanse schrijvers een curiositeit; vanuit een soort exotisme waren Europese auteurs in zwang. Het duurt uiteindelijke zes jaar voordat de film aan het Japanse publiek kan worden vertoond.

Kort cello-optreden

Deze tedere en poëtische tekenfilm, gebaseerd op een kort verhaal van Kenji Miyagawa, een van de meest gelezen auteurs van zijn eeuw, wordt nog steeds in Japanse bioscopen vertoond. De stemmen van deze Japanse film worden live in het Nederlands gesproken. De stem van Gôshu wordt verzorgd door de Japans/Nederlandse Chieko Donker Duyvis. Zij zal zelf, voorafgaand aan de film, een kort optreden op de cello geven samen met gitarist Theo de Blasis. De overige rollen worden gesproken door acteur Stan Limburg.

Dit is onderdeel van

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Isao Takahata

Productiejaar

1982

Productieland(en)

JP

Originele titel

Sero hiki no Gôshu

Lengte

61 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Eye on Sound

Met Eye on Sound focust Eye op de bijzondere relatie beeld en geluid. Verwacht live muziek bij stille films, live optredens van bandjes van nu bij klassiekers van toen, splinternieuwe scores bij films uit de veelzijdige Eye-collectie en bijzondere aandacht voor de vaak veronachtzaamde kunst van het sounddesign.

Lees meer
Eye on Sound: live muziek in Eye's arena
still uit Gôshu de cellist (Isao Takahata, JP 1982)
still uit Gôshu de cellist (Isao Takahata, JP 1982)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.