NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Gabrielle eye filmmuseum01

Gabrielle

Gabrielle

Patrice Chéreau / FR, IT, DEUZE, 2005 / 90 min.

Een huwelijk in staat van ontbinding, dat komt vaker voor. Maar er zijn maar weinig actrices die zo goed de verwarring, het verdriet en de innerlijke opschudding die het gevolg zijn, weten te vertolken. Isabelle Huppert doet het als Gabrielle in het gelijknamige kostuumdrama van Patrice Chéreau. 

Poster gabrielle eye filmmuseum

Parijs, begin 20e eeuw: de welgestelde Jean en Gabrielle Hervey hebben een verstandshuwelijk. Jean is daarmee tevreden, Gabrielle niet. Ze verlaat hem, maar keert terug en gaat de confrontatie aan met haar arrogante, stijve en emotioneel geblokkeerde echtgenoot.

verschillende ritmes

Regisseur Patrice Chéreau, die ook zijn sporen verdiende op het gebied van theater en opera, gebruikt een hele reeks stijlmiddelen om het op de klippen gelopen huwelijk te ontleden. Iedere verandering in het gemoed gaat vergezeld van specifieke cameravoering, montage en keuze voor kleur of zwartwit; de verschillende ritmes vertellen het verhaal van de botsingen tussen tegengestelde karakters.

kammerspiel

Het verhaal – vormgegeven als beklemmend Kammerspiel – is gebaseerd op Joseph Conrads novelle The Return. Maar waar Conrad het verhaal vanuit de man vertelt, legt Chéreau het perspectief bij Gabrielle. Huppert laat haar laveren tussen emotionele fragiliteit en hautaine minachting en werd beloond met de César voor beste actrice.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Patrice Chéreau

Productiejaar

2005

Productieland(en)

FR, IT, DEUZE

Originele titel

Gabrielle

Lengte

90 min.

Taal

Frans

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Le monde d'Isabelle Huppert

Intens en hypnotiserend, koud en brandend: deze zomer staat de actrice Isabelle Huppert in de spotlights in Eye. Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt Eye in juli en augustus een hommage aan deze fenomenale actrice.

Lees meer
campagnebeeld Le monde d'Isabelle Huppert, © Peter Lindbergh
Gabrielle eye filmmuseum02
Gabrielle eye filmmuseum03