Skip to content
NLEN
still uit Rumble Fish (Francis Ford Coppola, US 1983)

Gang Rivalry Night

Koolhoven & Simons: Gang Rivalry Night

Gangs komen nooit alleen dus vandaag een double bill met twee heel verschillende films over tienerbendes: Rumble Fish, een van Coppola's meest persoonlijke en oogverblindende films, gevolgd door Cry-Baby, John Waters' knotsgekke hommage aan exploitatiefilms uit de jaren 50.

poster Koolhoven & Simons: Gang Rivalry Night
De double bill bestaat uit:

Programma

 • poster Rumble Fish (Francis Ford Coppola, US 1983)

  Rumble Fish (Francis Ford Coppola, US 1983, 94')

  Na trailers van gang-films als West Side Story en Colors vertonen we Rumble Fish, Francis Ford Coppola's zeer persoonlijke verhaal over vervreemding en verzoening tussen twee rebelse broers, dat zich afspeelt in een dromerig en tijdloos Tulsa. De imposante zwart-witbeelden van deze 'kunstfilm voor tieners' grijpen terug op het Duitse expressionisme.

  De krachtige percussie van Stewart Copeland op de soundtrack onderstreept het romantische fatalisme van de film, met memorabele rollen voor Matt Dillon, Mickey Rourke, Diane Lane, Dennis Hopper, Nicolas Cage, Chris Penn, Tom Waits en Laurence Fishburne.

 • poster Cry-Baby (John Waters, US 1990)

  Cry-Baby (John Waters, US 1990, 85')

  Na trailers van onder andere The Wanderers en The Yakuza trappen we het gaspedaal verder in met John Waters' heerlijk hysterische muzikale komedie Cry-Baby. Johnny Depp is supercool als de onweerstaanbare slechterik Wade "Cry-Baby" Walker die alle meisjes op zijn middelbare school in katzwijm laten vallen met zijn verbazingwekkende kunstje om één enkele traan te laten rollen.

  Depp speelt een pastiche van jeugdige delinquenten uit de jaren 50, compleet met leren jack, achterovergekamd haar, motor en voorliefde voor 'brave meisjes' die hij op het slechte pad kan meesleuren. John Waters, een pionier op het gebied van de onafhankelijke cultfilm, overgiet zijn grensoverschrijdende cinema ook dit keer weer met een gulle scheut vrolijkheid, en weet het smakeloze tot kunst te verheffen.

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adult

Productiejaar

2023

Lengte

232 min.

Voertaal

Nederlands

Moderator

Martin Koolhoven & Ronald Simons

Productieland(en)

NL

Taal

Engels

Ondertiteling

Nederlands

Onderdeel van

Koolhoven & Simons

Koolhoven en Simons buigen zich over de ins & outs van de genrefilm en presenteren niet eerder in Eye vertoonde titels binnen niets verhullende thema’s. Denk aan avonden rond de Truckerfilm, Grindhouse of de Wraak van de Natuur. Een ode aan zelden vertoonde trailers en vergeten klassiekers, waar mogelijk op 35mm, met films uit de Eye-collectie.

Lees meer
campagnebeeld Martin Koolhoven & Ronald Simons
still uit Rumble Fish (Francis Ford Coppola, US 1983)
still uit Cry-Baby (John Waters, US 1990)
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.