Skip to content
NLEN
German3

German Concentration Camps Factual Survey

Alfred Hitchcock / GB, 1946

Alfred Hitchcock was in 1945 als adviseur betrokken bij de totstandkoming van de documentaire German Concentration Camps Factual Survey. Het NIOD en EYE organiseren op 28 september de première van de gerestaureerde en nooit eerder volledig vertoonde Holocaust-documentaire, tijdens het retrospectief The Hitchcock Touch. Met inleiding en nagesprek door dr. Toby Haggith (Senior curator Imperial War Museum), moderator Marjan Schwegman (directeur NIOD).

German3

In het Imperial War Museum in Londen lagen sinds 1945 vijf van de zes filmspoelen van German Concentration Camps Factual Survey in blikken opgeslagen. Curatoren en filmtechnici van het museum restaureerden en complementeerden de film met gebruik van digitale technologie. Het ontbrekende zesde (slot)deel heeft het museum zelf geconstrueerd aan de hand van het originele script en draaiboek en achttien uur film die ook in het depot lag opgeslagen. Hoewel de film pas in 2015 uitkomt en op de Britse televisie wordt uitgezonden, krijgen NIOD en EYE van het Imperial War Museum exclusief de rechten deze film aan het Nederlandse publiek te tonen.

over German Concentration Camps Factual Survey

In de loop van april 1945 legden militaire filmploegen beelden vast van de omstandigheden in Bergen-Belsen, Dachau, Buchenwald en vele andere kampen en plekken waar zich gruwelijkheden hadden afgespeeld. Leider van de filmploeg was de Britse filmproducent Sidney Bernstein, die tijdelijk in dienst was van het Britse Ministerie van Informatie. Bernstein verzocht landgenoot en persoonlijke vriend Alfred Hitchcock om zijn medewerking aan het project. Hoewel Bernstein Hitchcock omschreef als de regisseur van de film, was zijn rol strikt genomen die van adviseur, onder andere voor de montage van de film.

De opdrachtgevers moesten te lang wachten op het resultaat en besloten eind 1945 dat de vertoning van schokkende beelden averechts zou werken op de wederopbouw van Duitsland. De deels gemonteerde film en honderden meters extra materiaal werden gepreserveerd in het archief. Gedurende de daaropvolgende jaren zijn fragmenten uit de documentaire gebruikt in andere films over de vernietigingskampen en in 1985 zond de Amerikaanse zender PBS de documentaire incompleet uit.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Alfred Hitchcock

Productiejaar

1946

Productieland(en)

GB

Originele titel

German Concentration Camps Factual Survey

0

Drager

DCP - encrypted

Onderdeel van

The Hitchcock Touch

This summer, Eye is honouring the most iconic and influential director of all time, Alfred Hitchcock, with a major retrospective including nine restored silent films. These Hitchcock 9 can be seen in the Netherlands for the first time. For the restoration of these seldom shown first films, material from the Eye collection has been used.

Lees meer
still uit Rear Window (Alfred Hitchcock, US 1954)
German1
German2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.