NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Gertrud (Carl Dreyer, DK 1964)

Gertrud

Gertrud

Carl Dreyer / DK, 1964 / 114 min.

Gertrud is getrouwd met een politicus en heeft een affaire met een jonge muzikant. Voor het huwelijk had ze een relatie met een dichter. Ze breekt met hen allemaal en kiest voor onafhankelijkheid. Vele jaren later kijkt de compromisloze Gertrud terug op haar leven, in dit onderschatte werk van filmvernieuwer Dreyer.

poster Gertrud (Carl Dreyer, DK 1964)

Dreyers laatste film, een adaptatie van Hjalmar Soderbergs toneelstuk uit 1919, schetst twee dagen uit het leven van Gertrud Kanning. Zij gaat op zoek naar de absolute liefde om aan een passieloos huwelijk te ontsnappen. Maar een spannende affaire met een jongere man en de terugkeer van een oude romance kunnen niet het antwoord bieden dat ze zoekt.

Gertrud weigert om compromissen te sluiten – innerlijke bevrijding valt haar ten deel. FIPRESCI-prijs van de internationale filmkritiek tijdens het filmfestival van Venetië 1965.

De stilistische vernieuwer Dreyer gebruikt lange takes en een theatrale enscenering om zich volledig te kunnen concentreren op Nina Pens Rodes sublieme rol van de trotse en moedige Gertrud. Dreyer stond bekend om zijn perfectionisme en voorkeur voor onheilszwanger psychologisch drama in sterke zwart-witcontrasten, die ook nu nog filmmakers als Carlos Reygadas inspireert.

35mm-restauratie door Eye.

Bijzondere vertoningen

Details

Regisseur

Carl Dreyer

Productiejaar

1964

Productieland(en)

DK

Originele titel

Gertrud

Lengte

114 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Restored & Unseen

Zet een paar filmliefhebbers bij elkaar en binnen de kortste keren gaat het gesprek over titels die nodig moeten worden ingehaald of juist teruggezien. Bij voorkeur op het grote doek, van erkende meesterwerken tot vergeten pareltjes. Restored & Unseen komt aan die vraag tegemoet, met tweewekelijkse voorstellingen van gerestaureerde klassiekers en herontdekte films, toegelicht door Eye-programmeur Leo van Hee of speciale gasten.

Lees meer
campagnebeeld Restored & Unseen
still uit Gertrud (Carl Dreyer, DK 1964)
still uit Gertrud (Carl Dreyer, DK 1964)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.