NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Ghostdog2 1600x900 c default

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Jim Jarmusch / JP, DE, FR, US, 1999 / 116 min.

De old-school hip-hopsound van RZA gaat wonderwel samen met Jarmusch’ onderkoelde stijl en de samoerai-wijsheden waar de door Forest Whitaker gespeelde hoofdpersoon ‘Ghost Dog’ naar probeert te leven.

Poster ghost dog eye filmmuseum

De ijzersterke soundtrack van legende RZA (producer en leider van Wu-Tang Clan) kreeg rond de release van deze Jarmusch-film niet de aandacht die hij verdiende; 'hip-hop as mystery, beauty, pleasure - as idealized aural environment', schreef The Village Voice erover.

mysterieuze hitman

Jim Jarmusch verkent de grenzen van de samoeraifilm in deze film die gesitueerd is in New York. Hoofdpersoon is de mysterieuze lonely hitman Ghost Dog (een veelgeprezen rol van Forest Whitaker), die zich met een bijna magische lichtheid voortbeweegt.

De stoïcijnse huurmoordenaar Ghost Dog laat zich leiden door de beginselen van de legendarische Japanse samoerai, die hem goed van pas komen als de maffia hem na jaren trouwe dienst dwarsboomt. Kurosawa”s samoeraifilm Rashomon vormt een houvast in ”s mans gewelddadige bestaan.

De burleske east-meets-west-film valt op door het camerawerk van Robby Müller.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Jim Jarmusch

Productiejaar

1999

Productieland(en)

JP, DE, FR, US

Originele titel

Ghost Dog: The Way of the Samurai

Lengte

116 min.

Drager

35mm

Onderdeel van

Eye on Sound: POP!

Rapper Tupac Shakur, poplegende David Bowie en singer-songwriter Björk: wat hebben ze met elkaar te maken en wat doen ze in het filmmuseum? Ontdek het bij Eye on Sound: POP!, een programma over de innige band tussen popmuziek en film, met speelfilms, documentaires, live optredens en talkshows.

Lees meer
still uit The Man Who Fell to Earth (Nicolas Roeg, GB 1976)
still uit Ghost Dog: The Way of the Samurai (Jim Jarmusch, US 1999)
Ghost dog sword