Skip to content
NLEN
A girl photo7

Girl Walks Home Alone at Night, A

Ana Lily Amirpour / US, 2014 / 99 min.

Een vrouwelijke vampier in een hijab op een skateboard is de opmerkelijke hoofdpersoon in dit sfeervolle debuut in prachtig gestileerd zwart-wit. De kalme vertelling is verpakt in een aanstekelijke mix van spaghettiwestern, vampierfilm, Lynch-referenties en graphic novels.

A girl walks home alone at night 36000423 ps 1 s high

De in Amerika gevestigde, Iraanse regisseur Ana Lily Amirpour laat een vrouwelijke vampier ”s nachts eenzaam rondzwerven in het wetteloze Bad City, dat oogt als een hedendaagse Amerikaanse industriële stad, hoewel iedereen Farsi (Iraans) spreekt. De sfeervolle film roept het gevoel op niet alleen vast te zitten in een doodlopende stad maar ook in het leven.

In dit rattenhol gaat James Dean-lookalike Arash op zoek naar zijn vader, een junkie en gokverslaafde die een hoop geld verschuldigd is aan Saeed, een zwaar getatoeëerde dealer. Saeed besluit de autosleutels van Arash in te pikken, een gebeurtenis die alle belangrijke personages met elkaar verbindt: het meisje uit de titel – een vampier in een hijab op een skateboard, een eenzame prostituee en een straatjongen.

De rustige vertelling ontpopt zich tot een ongebruikelijk liefdesverhaal, dat doorspekt is met bijtende humor. De soundtrack speelt een belangrijke rol, met Midden-Oosten-fusion beats van Bei Ru, Iraanse undergroundmuziek van Radio Teheran en Kiosk tot door spaghettiwestern geïnspireerde muziek van Federale.

Doorbraak Arabische vrouwenIn het programma Where Do We Go Now? – Arabische vrouwen achter de camera besteedt EYE aandacht aan een interessant fenomeen: de internationale doorbraak van vrouwelijke filmregisseurs uit de Arabische wereld. Maak kennis met de films van Annemarie Jacir, Ahd, Hend Sabry, Najwa Najjar en Hala Abdallah. Zij zijn aanwezig in EYE voor een paneldebat op 9 juni. Voor het complete filmaanbod, ga naar eyefilm.nl/now

“...een sterke blik en een zekere hand, en de film blijft nog lang nazingen. Dat Amirpour een regisseur is om in de gaten te houden staat na A Girl Walks Home Alone At Night zonder twijfel vast. (**** De Filmkrant)

Details

Regisseur

Ana Lily Amirpour

Productiejaar

2014

Productieland(en)

US

Originele titel

Girl Walks Home Alone at Night, A

Lengte

99 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Agirl1
Agirl2
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.