Skip to content
NLEN
God exists her name is petrunya eye filmmuseum 1

God Exists, Her Name Is Petrunya

Teona Strugar Mitevska / NOO, BE, FR, HR, SI, 2019 / 100 min.

In deze satire duikt een Macedonische vrouw naar een ​​kruisbeeld dat door een priester in de rivier is gegooid - een ritueel dat alleen bestemd is voor mannen. In de chaos die ontstaat trotseert ze de ruziënde mannen. Dit bijtende sociaal commentaar daagt op hilarische wijze het patriarchaat uit, en won de Lux-prijs van het Europees Parlement:  Beste Europese film van 2019.

Poster god exists her name is petrunya eye filmmuseum

De 32-jarige Petrunya (nieuwkomer Zorica Nusheva) is werkloos en woont nog bij haar dominante ouders. Na een mislukt sollicitatiegesprek waarbij een slonzige manager seksuele avances maakt, wordt ze plotseling omringd door een groep halfnaakte mannen. De plaatselijke priester gooit elk jaar in januari een houten kruis in de rivier en honderden mannen duiken er achteraan.

hel breekt los

Geluk en welvaart zijn gegarandeerd voor de man die het kruis te pakken krijgt. Dit Macedonische religieuze ritueel is alleen bestemd voor mannen.

Deze keer duikt Petrunya in een opwelling het water in en slaagt erin het kruis te bemachtigen. Haar concurrenten zijn woedend – hoe durft een vrouw deel te nemen aan hun ritueel? De hel breekt los, maar Petrunya houdt zich staande. Ze won haar kruis en zal het niet opgeven.

waargebeurd

Teona Strugar Mitevska liet zich inspireren door een vergelijkbaar en waargebeurd incident waar ze zich vreselijk kwaad om maakte. Haar bijtende sociaal commentaar neemt vaak hilarische vormen aan, met een glansrol voor de vrouw die de door mannen gedomineerde kerk uitdaagt en zich niet laat onderwerpen.

voorfilm uit de collectie

Lea op rolschaatsen (Regisseur onbekend, IT 1911, 5”)Komische korte film, over Lea die er alles aan doet om te kunnen rolschaatsen, maar er heel slecht in blijkt te zijn. De soundtrack is van Martin de Ruiter. Uit de collectie stille films van Eye.

“...een genot...Inspirerend...indrukwekkend... (**** Trouw)

“... Messcherpe satire... (**** VPRO/Cinema.nl)

“**** (Dana Linssen, NRC Handelsblad)

Dit is onderdeel van

Details

Persons under 12 years must be accompanied by an adultThis movie contains scenes of violenceThis movie contains foul language

Regisseur

Teona Strugar Mitevska

Productiejaar

2019

Productieland(en)

NOO, BE, FR, HR, SI

Originele titel

Gospod postoi, imeto i'e Petrunija

Lengte

100 min.

Taal

Macedonisch

Ondertiteling

ENG of NLD

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
God exists her name is petrunya eye filmmuseum 4
God exists her name is petrunya eye filmmuseum 5
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.