Skip to content
NLEN
still uit Fior di male (Carmine Gallone, IT 1915)

Goddelijke sterren en grandioze actrices

Filmhistorica Mariann Lewinsky houdt een lezing over de sterren en actrices uit de jaren tien van de vorige eeuw die optraden in de door bisocoopeigenaar Jean Desmet gekochte films. Ook toen al waren de filmdiva’s stijliconen: betoverende koninginnen van het doek als Asta Nielsen, Lyda Borelli en Vera Joereneva veroverden de filmzalen met hun dramatisch aangezette en expressieve spel.

posterbeeld met stills Fior di male

Voor Mariann Lewinsky, de Zwitserse specialist van de vroege cinema, staat vast dat de filmster in Europa is geboren.

Voor de jaren tien van de vorige eeuw lette het grote publiek niet op de acteurs en actrices, het ging hen vooral om de personages die ze vertolkten. Geleidelijk ging het publiek de actrices herkennen; zo ontstonden de eerste filmdiva”s die ook toen al larger than life waren: ze droegen de laatste mode en leken in een droomwereld te leven van kastelen en champagnefeesten.

Vanaf 1912/1913 begon men speciaal voor deze vroege sterren films te schrijven en te produceren, opdat de actrices nog meer konden schitteren.

handige strategie desmet

De sterren braken ook wereldwijd door, reden voor de Nederlandse filmpionier en bisocoopeigenaar Jean Desmet om zoveel mogelijk films met de Italiaanse diva Francesca Bertini te kopen, die zeer populair was.

Als hij geen Bertini-titel kon krijgen kocht Desmet films met Maria Jacobini, een actrice die op Bertini leek. Met die films adverteerde hij alsof Jacobini het jongere zusje van Bertini was.

De sterren van toen waren net zo “bankable” als de acteurs van nu: hun verschijning garandeerde hoge bezoekersaantallen en geheid kassucces.Hierop aansluitend volgt het Cinema Concert A Woman of Tommorow.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Jean Desmets Droomfabriek

Van 13 december 2014 tot en met 12 april 2015 wijdde Eye een tentoonstelling aan een van de interessantste periodes uit de filmgeschiedenis aan de hand van de collectie van Jean Desmet (1875-1956).

Lees meer
campagnebeeld Jean Desmets Droomfabriek
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.