NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Gohatto Taboo Nagisa Ōshima JP 1999 1

Gohatto

Gohatto

Nagisa Oshima / JP, FR, 1999 / 100 min.

Als jonge samoerai Kano wordt toegelaten tot een elitegroep, brengt hij vanwege zijn beeldschone uiterlijk meteen het hoofd op hol van zijn mannelijke medestrijders. Ryuichi Sakamoto schreef de muziek voor deze zwanenzang van regisseur Nagisa Oshima, in wiens Merry Christmas, Mr. Lawrence (1983) hij ooit debuteerde als filmcomponist en acteur.

Poster Gohatto Taboo Nagisa Ōshima JP 1999

Gohatto vertoont een aantal interessante overeenkomsten met Merry Christmas Mr. Lawrence (1983), de bekendere film van Nagisa Oshima waar Sakamoto óók de muziek voor schreef. Beide films gaan over de aantrekkingskracht tussen mannen in milieus waar daar schijnbaar minder plaats voor is; in Merry Christmas een krijgsgevangenekamp, in Gohatto een hiërarchische groep elitesamoerai waar de komst van een bloedmooie jonge samoeraistrijder voor spanning en onstuimige gevoelens zorgt.

Ook door de overeenkomsten tussen deze twee films is de hoorbare ontwikkeling van Sakamoto’s filmmuziek interessant. De score van Gohatto is beduidend abstracter, met soms meer soundscapes en hier en daar gekenmerkt door de ‘glitchy’ elektronica die we terughoren op sommige van zijn latere solo-albums.

Details

Regisseur

Nagisa Oshima

Productiejaar

1999

Productieland(en)

JP, FR

Originele titel

Gohatto

Lengte

100 min.

Taal

JPN

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Holland Festival 2021

Eye besteedt dit jaar bijzondere aandacht aan Ryuichi Sakamoto, een van de de associate artists van het Holland Festival 2021. Tijdens Holland Festival gaat Time in première; een onconventionele, woordeloze opera die Sakamoto samen met beeldend kunstenaar Shiro Takatani maakte. Zeven omringende programma’s rond Sakamoto's rijke oeuvre zijn in juni te zien in het filmmuseum.

Lees meer
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)
Gohatto Taboo Nagisa Ōshima JP 1999 2
Gohatto Taboo Nagisa Ōshima JP 1999 3
Ryuichi Sakamoto © nss (zakkubalan)

Podcast

Programmeur Thijs Havens sprak over Sakamoto met De Groene Amsterdammer.

Luister naar de podcast

Achteraf nog samen iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye bar-restaurant.