NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Goodfellas 30th anniversary eye filmmuseum 3

Goodfellas

Goodfellas

Martin Scorsese / US, 1990 / 145 min.

Scorsese schetst de aantrekkingskracht van een criminele lifestyle op een Iers-Italiaans jongetje in de New Yorkse volksbuurt East Brooklyn. Henry Hill (Ray Liotta) werkt zich tussen 1955 en 1980 op van manusje-van-alles tot maffiabaas, die uiteindelijk wegglijdt in cokebestoven grootheidswaan. Ook met Robert De Niro en Joe Pesci. 4K-restauratie ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de film.

Poster goodfellas 30th anniversary eye filmmuseum

Goodfellas is gebaseerd op Nicholas Pileggi's bestseller Wiseguy, Henry Hills biografie. Net als in Mean Streets (1973) en Taxi Driver (1976) oogt Scorseses milieuschets bijna documentair. De maffia wordt niet verheerlijkt; de 'goodfellas' beoefenen hun vak als hobby en leven zich op zeer brute wijze uit. Conway: “That's the way. You don't take no shit from nobody.”

Op 2 november 1990 bracht Warner Goodfellas uit in Nederland, in niet meer dan 14 kopieën. Kort daarna won de film drie Oscars, waaronder een voor Beste film. In de afgelopen 30 jaar heeft de film de status gekregen van moderne klassieker. men rept zelfs van Martin Scorseses beste film.

Goodfellas geldt, met de eerste twee Godfathers, als ultieme maffiavertelling. De klassieker is nu te zien in een fraai gerestaureerde digitale versie (4K) ter gelegenheid van de 30e verjaardag van de film.

Voorfilm

Per grandi e piccini (NL 1955, 2”, Italiaans gesproken, Nederlands ondertiteld). Reclamefilm voor pudding biedt tevens een kijkje achter de schermen bij het maken van een poppenanimatiefilm. Uit de Dollywoodstudio van Joop Geesink, geestelijk vader van Loekie de Leeuw.

Details

Regisseur

Martin Scorsese

Productiejaar

1990

Productieland(en)

US

Originele titel

Goodfellas

Lengte

145 min.

Taal

ENG

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

Goodfellas 30th anniversary eye filmmuseum 2
Goodfellas 30th anniversary eye filmmuseum 4