NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

The chickens

Green Revolutions: Omar Amiralay

Inwoners van een dorp op het Syrische platteland worden door de overheid misleid door de belofte dat een kippenhouderij hen rijk zal maken. Onder het mom van het documenteren van kippenboerderijen, levert filmmaker Omar Amiralay in The Chickens een vernietigende kritiek op zijn regering. Inleiding door Wael Kadlo.

1080x1795 trembling landscapes

De inwoners van Sadad, een dorp op het Syrische platteland, vallen voor de verleidelijke beloftes van hun regering om een 'lucratieve' kippenboerderij te beginnen. Nadat ze hun oude werk hebben opgegeven, verandert hun investering in een ramp onder het toeziend oog van overheidsfunctionarissen die in Mercedes-auto's rijden.

verboden

Amiralay maakte The Chickens een paar jaar na Everyday Life in a Syrian Village, ook te zien in Eye, waarin hij scherpe kritiek uit op de landbouwhervormingen van de overheid. The Chickens is een diep politiek, intelligent portret van het Syrische plattelandsleven onder het Ba'ath-regime. De film, geproduceerd door de Syrische televisie, blijft verboden in Syrië.

activist

Omar Amiralay (1944-2011) was een Syrische documentairemaker en een uitgesproken activist. Hij staat bekend om de sterke politieke kritiek in zijn films en speelde een prominente rol in de Damascus-lente van 2000. Hij maakte onder andere een trilogie over de Tabqa-dam aan de Eufraat. Vertoning bij de tentoonstelling Trembling Landscapes: Between Reality & Fiction. Eleven Artists from the Middle East van gastcurator Nat Muller.

Zie ook de vertoning om 19.15u: Green Revolutions: Jumana Manna

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

Trembling Landscapes

Landschap is een beladen begrip in het Midden-Oosten.* Aan de ene kant speelt een heftige mix van nationale en natuurlijke grenzen, conflicten over grondstoffen en gebied en (koloniale) geschiedenis. Aan de andere kant is het een rijke bron voor identiteit, traditie, en verbeelding.

Lees meer
Ali Cherri, The Disquiet