NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Groundhog day 0

Groundhog Day

Harold Ramis / US, 1992 / 100 min.

Vandaag is het Groundhog Day, de dag waarop de komst van een bosmarmot voorspelt hoelang het nog winter blijft. De cynische weerman Phil Connors (Bill Murray) raakt gevangen in de tijd en herbeleeft de dag die hij zo haat. Danny Rubins en Harold Ramis' komedie à la Frank Capra staat garant voor absurde plotwendingen en innerlijke loutering. Eye staat stil bij een wonderlijke Amerikaanse traditie.

Poster groundhog day

In Punxsutawney gelooft men dat in de eerste week van februari een uit zijn winterslaap ontwaakte bosmarmot weet te voorspellen hoe lang de winter nog zal duren. Weerman Phil Connors (Bill Murray), afkomstig uit Pittsburgh maar werkzaam voor het lokale tv-station van Punxsutawney, moet erop uit om verslag te doen. En dat terwijl hij droomde van een carrière als sterreporter voor een van de grote Amerikaanse zenders.

Met frisse tegenzin verslaat hij die merkwaardige boerentraditie, genaamd Groundhog Day. Zodra hij denkt dat z”n taak erop zit, schiet Connors wakker en begint de door hem zo gehate dag all over again. Is hij gek geworden?

zelfonderzoek

Bill Murray geeft een perfecte vertolking van de uitgebluste, cynische weerman die zich langzaam bewust wordt van zijn lot. Zelfonderzoek en een spoedbezoekje aan de psychiater brengen de arrogante Connors tot inkeer, maar niet na tal van hilarische verwikkelingen. Ook met Andie McDowell.

Details

Regisseur

Harold Ramis

Productiejaar

1992

Productieland(en)

US

Originele titel

Groundhog Day

Lengte

100 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Groundhog day 3
Groundhog day 5