NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit Gummo (Harmony Korine, US 1997)

Gummo

Gummo

Harmony Korine / US, 1997 / 95 min.

Gummo was Harmony Korines geruchtmakende speelfilmdebuut over plattelandsjongeren in Ohio. De film werd verguisd in de VS, maar kreeg de Prijs van de Nederlandse filmkritiek op het IFFR. Keuzefilm van Badlands-nieuwe talenten Lenina Ungari en Kevin Osepa.

poster Gummo (Harmony Korine, US 1997)

Xenia, Ohio. Zeg maar: platteland. Niets te doen. Dus snuiven Solomon en Tummler lijm, hangen ze katten op, vervelen ze zich maar weer eens en proberen ze zich te schikken in hun white trash-bestaan.

Gummo schetst een huiveringwekkend beeld van kinderen in een wereld gekenmerkt door liefdeloosheid en armoede. De tieners – bijna allemaal gespeeld door amateurs – zijn agressief, ontspoord en van het pad af. Wie daarvoor verantwoordelijk is houdt Korine in het midden.

Prijs in Rotterdam

In de VS werd Gummo met kritiek overladen overladen vanwege zijn nihilistische, amorele strekking. In Europa werd Korines debuut ontvangen als de grootste cinematografische verrassing van 1997.

In Nederland won Gummo de prijs van de Nederlandse filmkritiek op het IFFR. De film werd hier gezien als afwisselend triest, grappig, wanstaltig én opruiend-geniaal portret van tieners die met zichzelf geen raad weten.

Harmony Korine (Spring Breakers, Trash Humpers) werd in 1974 geboren in Californië. Hij leefde als skateboardjongere in New York. Op zijn twintigste schreef hij het scenario voor het geruchtmakende Kids (1995), verfilmd door fotograaf Larry Clark. Korine maakte na Gummo voornamelijk korte films en muziekclips.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Harmony Korine

Productiejaar

1997

Productieland(en)

US

Originele titel

Gummo

Lengte

95 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Badlands

Aanstormend filmtalent in Eye, een nieuwe generatie laat van zich horen. Tijdens de Badlands-avonden krijgt nieuw Nederlands filmtalent volop de kans zich te presenteren met debuutfilms, gesprekken en keuzefilms van makers die hen inspireren. De avonden zijn samengesteld door gastcuratoren Lemuël de Graav, Xiang Yu Yeung en Eye-programmeur Ronald Simons.

Lees meer
campagnebeeld Badlands, illustratie © Isa Grütter
still uit Gummo (Harmony Korine, US 1997)
still uit Gummo (Harmony Korine, US 1997)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.