Skip to content
NLEN
Cinedans 2022 Hans van Manen Just Dance the Steps

Hans van Manen - Just dance the steps

Willem Aertz / NL, 2022 / 60 min.

In juli 2022 wordt choreograaf Hans van Manen 90 jaar. Regisseur Willem Aerts volgde het icoon van de internationale danswereld in de aanloop naar deze mijlpaal.

poster Cinedans Festival 2022
De onstuitbare energie van Hans van Manen blijkt uit alle scènes. Of hij nu een stuk repeteert met zijn dansers, luncht met het Nationale Ballet (hij schenkt hen zijn balletten), of dat hij na 40 jaar besluit te verhuizen naar een zeer ruim en luxueus appartement - zijn respectabele leeftijd zit hem verre van in de weg.

Hans van Manen (Nieuwer-Amstel, 1932) wordt internationaal erkend als een van de grootmeesters van het hedendaagse ballet. Inclusief zijn balletten voor televisie heeft hij inmiddels meer dan 150 balletten gecreëerd. Zijn choreografieën hebben een onmiskenbare signatuur, waarbij de grote helderheid in structuur als ook de geraffineerde eenvoud kenmerkend zijn.

Vanaf 1960 werkte Van Manen afwisselend bij de twee belangrijkste dansgezelschappen van Nederland: hij was gedurende tien jaar mede artistiek-directeur van het Nederlands Dans Theater en daarna achtereenvolgens huischoreograaf van Het Nationale Ballet (1973-1987) en Nederlands Dans Theater (1988-2003). Sinds 2005 is hij wederom als vaste choreograaf verbonden aan Het Nationale Ballet.

Van Manen ontving vele belangrijke onderscheidingen en prijzen. In 2007 werd hij bevorderd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw. In 2000 werd hij onderscheiden met de Erasmusprijs en in 2013 met de Gouden Eeuw Award en benoemd tot beschermheer van de Nationale Balletacademie. In 2015 trad Van Manen als lid toe tot de Akademie van Kunsten en in 2017 werd Van Manen in Montpellier benoemd tot Commandeur in de Franse Ordre des Arts et des Lettres. Een jaar later ontving hij de Eremedaille voor Kunst en Wetenschap van de Huisorde van Oranje, vanwege ‘zijn enorme bijdrage aan de kunsten in Nederland en het ballet in het bijzonder’.

Willem Aerts studeerde aan de Academie Beeldende kunsten Maastricht (audio-visuele vormgeving) en aan de Nederlandse Film en Televisie Academie Amsterdam, waar hij in 2001 afstudeerde aan de richting regie. Na zijn studie stond hij als performer twee seizoenen in het theater in de voorstellingen Forgotten Faces and Future Lives en Body. (Stadsschouwburg Amsterdam

- La MAMA ETC New York, U.S.A.) Daarna is hij zich gaan richten op het regisseren van korte en lange documentaires, music – video’s en kunstfilms. Voor de korte documentaire Looking for Curtis won hij een aantal internationale prijzen. De afgelopen jaren heeft hij gewerkt voor organisaties als communicatiebureau Vandejong, ISH, Les Enfants Terribles, Go Public, Amsterdam & Co en musea als Science Center NEMO, Hermitage Amsterdam, Bonnefantenmuseum Maasticht en Foam Fotografiemuseum Amsterdam. Hij werkt als editor voor de kunstfilms van Melanie Bonajo, Nederlandse inzending voor de Biënnale in Venetië 2022. De documentaire Hans van Manen – Just dance the steps is na De tijd daarna en I will Speak, I will Speak, beiden uitgezonden op televisie, zijn derde lange documentaire. Momenteel werkt hij als documentaire regisseur, editor en filmdocent.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Willem Aertz

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NL

Originele titel

Hans van Manen - Just dance the steps

Lengte

60 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Cinedans 2022

Vijf dagen lang presenteert Cinedans de state of the art van de internationale dansfilm gezamenlijk met dancescreen - IMZ International Music + Media Centre Wenen.

Lees meer
campagnebeeld Cinedans Festival 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.