Skip to content
NLEN
01 heimat ist 01 ac stefan neuberger

Heimat ist ein Raum aus Zeit

Thomas Heise / DE, AT, 2019 / 218 min.

In dit meeslepende filmessay duikt meester-documentairemaker Thomas Heise (Vaterland) in zijn familiearchieven die vier generaties omspannen. Deze weerspiegelen de diepgaande culturele en politieke omwentelingen in het Duitsland van de vorige eeuw, die Heise op even subtiele als indrukwekkende wijze laat zien.

15 heimat ist ein raum aus zeit plakat

Heise's briljante essayfilm bevat brieven en dagboeken die hij in voice-over voorleest, aangevuld met zwart-witbeelden van Duitse landschappen, alledaagse plekken en beladen locaties. Stiltes, datgene wat ontbreekt, onthullen net zoveel als de woorden die uitgesproken worden.

De familie van Heise werd uiteengerukt om zich in de volgende generaties te herenigen, en Heise raapt nu de scherven van zijn familie op.

ineenstorting

Heimat ist ein Raum aus Zeit omspant wereldoorlogen, economische ineenstorting, een gruwelijke genocide en de opkomst en ondergang van politieke ideologieën. Heise richt zich daarbij vooral op de kleine details van de persoonlijke ervaring, de subtielste verschuivingen van licht in een landschap.

verboden

Regisseur Thomas Heise werd geboren in Oost-Berlijn. De vertoning van zijn eerste films werden tot de val van de DDR in 1990 verboden. In de afgelopen drie decennia werkte Heise als regisseur van zowel theater- als documentairefilms en verkende hij de diepgaande culturele en politieke veranderingen tijdens de tumultueuze periode van de Duitse hereniging.

Heise's nieuwste, Heimat ist ein Raum aus Zeit, is een monumentaal werk over een familiegeschiedenis, van eind 19e eeuw tot nu - de intieme verhalen van zijn familie onthullen de grotere culturele en politieke gebeurtenissen die Duitsland de afgelopen honderd jaar hebben gevormd.

“...een schitterende film...bijzonder... (**** NRC Handelsblad)

“...wie volhoudt wordt rijkelijk beloond...de enig juiste manier is waarop een (familie)geschiedenis kan worden gevat...indrukwekkend...messcherp... (**** De Volkskrant)

“Intieme documentaire...indringend...uniek...die je het best in alle rust in een bioscoopzaal kunt ondergaan. De zorgvuldig gekozen beelden en teksten komen dan het best tot hun recht...indrukwekkend... (**** Trouw)

Dit is onderdeel van

Details

This movie is suitable for all ages

Regisseur

Thomas Heise

Productiejaar

2019

Productieland(en)

DE, AT

Originele titel

Heimat ist ein Raum aus Zeit

Lengte

218 min.

Taal

Duits, Koreaans

Ondertiteling

ENG

Drager

DCP

Onderdeel van

Previously Unreleased

Ze waren wel te zien op prominente festivals in binnen- en buitenland, maar bereikten niet de Nederlandse bioscopen. Ten onrechte, meent Eye Filmmuseum, dat ook dit jaar een bijzondere selectie films van de internationale festivals naar Nederland haalt.

Lees meer
campagnebeeld Previously Unreleased
02 das schapne ist nichts ald er anfang des schrecklichen ac stefan neuberger
04 heiner mueller
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.