Skip to content
NLEN
1

Heremakono

Abderrahmane Sissako / FR, MR, 2002 / 96 min.

Bij de première van Timbuktu, een brandend actuele vertelling over de bezetting van het noordelijk deel van Mali door jihadisten, toont EYE een aantal eerdere speelfilms van de Mauretaans-Franse regisseur Abderrahmane Sissako. In Heremakono richt Sissako zijn blik op Afrikanen die de sprong naar Europa wagen, op zoek naar voorspoed en geluk.

Poster Memorias del subdesarrollo

Nouadhibou, Mauretanië. Het plaatsje doet dienst als transithaven voor Afrikanen die de oversteek naar Europa willen maken. Eén van hen is Abdallah, een jonge Malinees van Mauretaanse afkomst, op zoek naar voorspoed en geluk. In gedachten is Abdallah al in het Noorden; de inwoners van Nouadhibou lijken hem nauwelijks te interesseren. Dan leert hij de sensuele jonge buurvrouw Nana beter kennen en raakt hij bevriend met medegelukzoeker Makan.

Sissako legt het gevoel van ontworteling en melancholie vast dat de toekomstige migranten vergezelt en weet de verstilde sfeer van een stadje op de grens van woestijn en oceaan in prikkelende beelden te vangen. Bijzonder: de regisseur koos niet-professionele acteurs voor zijn cast.

De muziek is van de Malinese groep Oumou Sangaré, die speelt in de wassoulou-stijl. De groep staat bekend om zijn kritische teksten, onder andere over de in Afrika veel voorkomende polygamie.

Details

Regisseur

Abderrahmane Sissako

Productiejaar

2002

Productieland(en)

FR, MR

Originele titel

Heremakono

Lengte

96 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

3 2
4
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.