Skip to content
NLEN
Herwinnen door werken kleur2

Herwinnen door werken

Alex Roosdorp / NL, 1946

In het kader van 70 jaar Bevrijding vertoont Eye zeldzaam materiaal over de Tweede Wereldoorlog. Hoe werden oorlog, verzet en wederopbouw verbeeld in Nederlandse films in de vroege jaren na de bevrijding? Herwinnen door werken werd recent opgedolven in Eye-collectie en geeft een indrukwekkend realistisch beeld van Nederland in de zomer van 1945.

Herwinnen door werken kleur 1

Herwinnen door werken – met als ondertitel Hoe wij Nederland zagen – is een in kleur gefilmd portret van Nederland van Nederland net na de Tweede Wereldoorlog. Direct na de bevrijding van Deventer in april 1945 begonnen Alex Roosdorp en zijn vrouw Marie Roosdorp-van den Berg met het maken van filmopnamen van de verwoesting om hen heen: kapotgeschoten steden, vernielde infrastructuur en verdronken land.

Roosdorp en zijn vrouw reisden honderden kilometers op hun fiets om alles vast te leggen; ze maakten veel opnamen van opnamen van de streek rond Deventer, maar de film bevat ook beelden van Arnhem, Walcheren, de Wieringermeer en Scheveningen. De twee hadden ook oog voor het dagelijks leven dat in het bevrijde Nederland weer op gang kwam.

Herwinnen door werken is recent teruggevonden en geeft een indrukwekkend beeld van Nederland in de zomer van 1945. Met live commentaar van Dirk Staat, conservator public history in het Nationaal Militair Museum.

Digitale kopie uit de Eye-collectie.

Details

Regisseur

Alex Roosdorp

Productiejaar

1946

Productieland(en)

NL

Originele titel

Herwinnen door werken

0

Drager

Onbekend

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.