NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Het geheim van de saramacca rivier 2007 pim de la parra 1

Het geheim van de Saramacca-rivier

Pim de la Parra / SR, 2007 / 88 min.

De eerste productie van de door De la Parra opgerichte Surinaamse Film Academie. Prof. dr. Horatio Treurniet (Kenneth Herdigein) arriveert na veertig jaar weer in zijn geboorteland Suriname en raakt verzeild in een huwelijkscrisis en een geheimzinnig complot. Met inleiding van Pim de la Parra.

Het geheim van de saramacca rivier 2007 pim de la parra 1

De Saramaccarivier, die in Suriname als mystieke rivier geldt, is meer dan alleen decor in deze fictionele documentaire, met een waaier aan liefdesrelaties en de daarbij horende problemen. Professor dr. Horatio Treurniet, hoogleraar Ontwikkelingstheorieën aan de Universiteit van Amsterdam, arriveert na veertig jaar voor het eerst weer in zijn geboorteland Suriname, om er zijn vijftigste verjaardag te vieren.

intrige

Zijn huwelijk met Hortense, een Surinaamse die op haar twintigste naar Nederland vertrok, duurt al 22 jaar en bleef kinderloos. Hortense wil deze vakantie in hun beider land van herkomst benutten om Horatio duidelijk te maken dat zij zo niet verder met hem wil leven. Hortense heeft veel meer ruimte en vrijheid nodig om zichzelf te kunnen zijn, en wil niet langer als een Barbiepop worden behandeld door hem en zijn hooggeleerde vrienden. Totaal in beslag genomen door hun huwelijkscrisis, ontgaat het Horatio en zijn echtgenote dat er zich vlak onder hun ogen een intrige afspeelt.

Het camerawerk is van Tom Erisman, Beppe Costa schreef de muziek en het scenario is van de hand van Pim de la Parra en schrijfster Astrid Roemer.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Pim de la Parra

Productiejaar

2007

Productieland(en)

SR

Originele titel

Het geheim van de Saramacca-rivier

Lengte

88 min.

Taal

Nederlands

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Onderdeel van

Parra Odyssee

Pim de la Parra richtte met brother in arms Wim Verstappen de geruchtmakende productiemaatschappij $corpio op, tekende voor de eerste grote Surinaamse speelfilm Wan Pipel en kreeg cultstatus als minimal movie­pionier.

Lees meer
campaign image Parra Odyssee (image from Obsessions)