NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Het paard van sinterklaas 2

Het paard van Sinterklaas

Mischa Kamp / BE, NL, 2005 / 96 min.

Speciale voorstelling ter gelegenheid van het 25-jarige schrijversjubileum van Tamara Bos. Met inleiding en nagesprek door en met regisseur Mischa Kamp en Tamara Bos. Voor de hartverwarmende jeugdfilm Het paard van Sinterklaas, over Winky Wong die troost vindt bij een paard, won ze een Gouden Kalf voor Beste scenario.

Het paard van sinterklaas poster

Winky Wong is zes jaar als ze met haar moeder vanuit China verhuist naar Nederland, waar haar vader een restaurantje runt. Alles is hier anders en Winky moet wennen aan de mensen, de taal en de gewoontes. Dan vindt ze troost bij Saartje, een oude pony die in een weitje niet ver van haar huis staat. Winky's moeder is bang voor paarden, maar Winky niet. Winky vindt paarden lief en warm.

Als Winky”s moeder onverwacht naar China gaat om voor haar zieke moeder te zorgen, wordt Saartje nog belangrijker. Tante Cor, de eigenaresse van Saartje, wil Winky wel paardrijden leren, maar tot Winky”s spijt mag het niet van haar vader. Winky voelt zich ontzettend alleen. Ze wil zo graag een paard vasthouden. Maar hoe komt ze aan een paard? Van haar ouders krijgt ze er zeker geen. Dan hoort Winky op school over de komst van Sinterklaas, een hele lieve man die iedereen kadootjes geeft. Winky krijgt een ontzettend goed idee. Ze vraagt gewoon een paard aan Sinterklaas. Dan komt alles vanzelf goed. Of niet? Met prachtrollen van Ebbie Tam, Jan Decleir, Betty Schuurman, Sallie Harmsen en Mamoun Elyuonoussi.

Tamara Bos 25 jaar in het vak

Tamara Bos schreef vanaf 1994 talloze jeugdfilmscenario's, onder andere Kapsalon Romy (2019), Vrolijke Kerst (2014), Wiplala (2014), Brammetje Baas (2012), Dolfje Weerwolfje (2011), Hoe overleef ik mezelf? (2008), Waar is het paard van Sinterklaas? (2007), Het paard van Sinterklaas (2005), Pluk van de Petteflet (2004), Knofje (2001 en 2019), Minoes (2001) en Otje (1998)

Details

Regisseur

Mischa Kamp

Productiejaar

2005

Productieland(en)

BE, NL

Originele titel

Het paard van Sinterklaas

Lengte

96 min.

Ondertiteling

ZONDER

Drager

DCP

Het paard van sinterklaas 4
Het paard van sinterklaas 6