Skip to content
NLEN
Albie tutu 1

Het scherm als geheugen: Zuid-Afrika en apartheid

Een bijzondere avond in het kader van de tentoonstelling William Kentridge - If We Ever Get to Heaven. De Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat Albie Sachs komt naar EYE en spreekt aan de hand van Kentridges werk en een biografische documentaire over Zuid-Afrika’s moeizame omgang met het verleden.

Albie sachs soft vengeance 3

Als zoon van twee advocaten in Johannesburg is de verbeelding van Kentridge onlosmakelijk verbonden met de sociaalhistorische achtergrond van Zuid-Afrika en de politieke transformatie van apartheid naar democratie. Zo stuitte hij als jongetje van zes bij toeval op foto”s van de Sharpevilleslachting (1960), die zijn vader, Sydney Kentridge, dacht te hebben verstopt.

De Zuid-Afrikaanse mensenrechtenadvocaat Albie Sachs is kind van een vakbondstrijder die door Sydney Kentridge is verdedigd. Tijdens deze avond gaat Albie Sachs in gesprek met Els van der Plas, algemeen directeur van De Nationale Opera & Ballet en voormalig directeur van het Prins Claus Fonds. Voorafgaand worden twee bijzondere films vertoond: Johannesburg, 2nd Greatest City after Paris (William Kentridge, 1989) en Abby Ginzbergs documentaire uit 2014, Soft Vengeance: Albie Sachs and the New South Africa (84”). De laatste film belicht Sachs inspanningen voor de handhaving van de mensenrechten, de snelle veranderingen in Zuid-Afrika en de moeizame weg naar democratisering die het land aflegt.

Het programma komt tot stand in samenwerking met het Prins Claus Fonds. De voertaal is Engels.

Dit is onderdeel van

Details

Onderdeel van

William Kentridge

Van 25 april tot en met 30 augustus 2015 presenteerde Eye If We Ever Get to Heaven, een tentoonstelling met het werk van de beroemde Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge (Johannesburg, 1955).

Lees meer
campagnebeeld William Kentridge – If We Ever Get to Heaven
Albie 3
William kentrdige johannesburg 2nd greatest city after paris 0
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.