Skip to content
NLEN
A history of violence

History of Violence, A

David Cronenberg / US, 2005

Viggo Mortensen speelt een kalme restauranthouder die onverwacht gewelddadig uit de hoek komt. In zijn zestiende lange speelfilm richt Cronenberg zich niet op het groteske en het fantastische, maar neemt hij de levens van doodgewone mensen onder de loep.

A history of violence movie poster

Tom Stall is de eigenaar van een gemoedelijke coffeeshop in een kalm stadje in het middenwesten van de VS. Een echte family man, getrouwd met de aantrekkelijke Edie, vader van twee kinderen. Wanneer twee jonge criminelen de zaak binnenlopen, de deur dichtdoen en Tom bedreigen is de boot aan; met onverwachte efficiency legt Tom de jongens neer – van een van hen is het gezicht weggeschoten.

Hoewel Tom uitgroeit tot held van de dag, dringt zich de vraag op hoe deze man zich tot pistoolheld heeft kunnen ontpoppen. De wenkbrauwen gaan helemaal omhoog als een stel mannen vertelt dat Tom een verleden zou hebben als gewetenloze hitman, een man met sociopathische trekken kortom.

Met A History of Violence geeft Cronenberg, in eerdere jaren tot “The Baron of Blood” gedoopt, blijk van zijn interesse in de psychologie van alledaagse personages in alledaagse omstandigheden. Maar wat is alledaags in een Cronenberg-film? Het zijn de vrouw, kinderen en kennissen van die aardige Tom Stall die het antwoord moeten geven. Ook met Ed Harris en William Hurt.

Op 4 augustus verzorgt literatuurwetenschapper en filmkenner dr. Jan Baetens (faculteit der Letteren, KU Leuven) een inleiding.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

David Cronenberg

Productiejaar

2005

Productieland(en)

US

Originele titel

History of Violence, A

0

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

David Cronenberg

Eye presenteerde van 22 juni t/m 14 september 2014 een grote tentoonstelling rond regisseur David Cronenberg, die een cultstatus verwierf met zijn eigenzinnige films over de wisselwerking tussen lichaam, geest, technologie en massamedia. De tentoonstelling verkende de wereld van Cronenberg via het hoofdthema uit zijn films: de fysieke en psychologische transformatie van zijn personages.

Lees meer
campagnebeeld David Cronenberg – The Exhibition
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.