NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit I Am So Sorry (Zhao Liang, HK/FR/NL 2021)

I Am So Sorry

Zhao Liang / CN, FR, NL, 2021 / 96 min.

Met de titel van zijn film verontschuldigt de regisseur zich namens de mensheid voor de radioactieve rommel waarmee het de aarde en toekomstige generaties opzadelt. I'm So Sorry is niets minder dan een wake-up call, die de kijker de vraag stelt: 'Is dit het verleden of de toekomst'?

poster I Am So Sorry (Zhao Liang, HK/FR/NL 2021)
Terwijl de terugkeer van kerncentrales na jaren weer op de politieke agenda staat, wrijft de Chinese documentairemaker Zhao Liang ons de gevaren nog maar eens onder de neus. De tijd dat Hollywood (The China Syndrome, 1979) van het onderwerp nog een spannend verhaal kon maken, is sinds Tsjernobyl en Fukushima voorgoed voorbij.

Zhao neemt de kijker mee naar getroffen gebieden in Rusland en Japan, waar een enkeling is achtergebleven, zoals de eenzame bejaarde vrouw die nabij Tsjernobyl op de veranda van haar gammele huisje op de dood zit te wachten. Zhao's doos van Pandora bevat nog meer onheilspellend materiaal. Van de aanleg van een kolossale afvalstortplaats in Finland tot beelden van een weeshuis voor door straling verminkte kinderen.

Volgens Zhao beide het gevolg van een door het kapitalisme gegijzelde technologie. Door almaar meer te consumeren, stevent de mensheid op haar eigen ondergang af, luidt de bikkelharde conclusie.

Details

Regisseur

Zhao Liang

Productiejaar

2021

Productieland(en)

CN, FR, NL

Originele titel

I Am So Sorry

Lengte

96 min.

Taal

Mandarijn, Japans, Russisch, Duits

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP

still uit I Am So Sorry (Zhao Liang, HK/FR/NL 2021)
still uit I Am So Sorry (Zhao Liang, HK/FR/NL 2021)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.