NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

still uit I Am Twenty (Marlen Choetsijev, SU 1964)

I Am Twenty

I Am Twenty

Marlen Khutsiyev / SUHH, 1962 / 170 min.

Coming-of-age-drama speelt zich af in het Moskou van de vroege jaren zestig, waar drie jongeren rondslenteren. Sovjet-leider Chroesjtsjov zag destijds een preview van de film en was not amused.

poster I Am Twenty (Marlen Choetsijev, SU 1964)

I Am Twenty volgt drie jongemannen op de grens van volwassenheid, die niet veel meer doen dan rondslenteren door Moskou, zonder grootse idealen na te streven of belangrijke gebeurtenissen mee te maken. In de tekening van de zinloosheid en absurditeit van het leven sluit I Am Twenty aan bij een trend die terug te vinden is in veel andere Europese films uit de vroege jaren zestig. De film werd voor het grootste deel op locatie gedraaid in de straten van Moskou.

Controversieel

Een eerste versie was voltooid in 1962, onder de titel Ilich's Gate, maar de uitbreng werd vertraagd nadat partijleider Chroesjtsjov kritiek had geleverd bij een preview. Hij stoorde zich met name aan de scène waarin een van de personages in een droomsequentie een gesprek voert met zijn aan het front gesneuvelde vader, een Sovjet-strijder die hem ook niet kan adviseren hoe te leven. Ook het gefilmde optreden van destijds populaire dichters als Evgenii Evtushenko en Andrei Voznesenskii vond geen genade.

De film bereikte hierdoor pas in 1965 de bioscopen, in een nieuwe montage en met een nieuwe titel, I Am Twenty. Desondanks bleef de film controversieel in de Sovjet-Unie. Eye verwierf eind jaren tachtig een 35mm-print voor de collectie.

Regisseur Marlen Choetsijev behoort tot de generatie filmmakers die in de vroege jaren vijftig van de Moskouse filmacademie VGIK afstudeerde. Hij schreef de film samen met de jongere Gennadi Sjpalikov, die enkele jaren later zou tekenen voor het scenario van Ik wandel door Moskou, eveneens te zien in dit programma.

Lezing

Op 9 december vertelt Nina Targan Mouravi vooraf aan I Am Twenty over de dichters die in de film optreden en draagt voor uit hun werk. Mouravi, geboren in Tbilisi en opgegroeid in Moskou, is actief als portrettist, ontwerper en vertaler van Russische gedichten.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Marlen Khutsiyev

Productiejaar

1962

Productieland(en)

SUHH

Originele titel

Zastava Iljitsa

Lengte

170 min.

Taal

Russisch

Ondertiteling

NLD

Drager

35mm

Onderdeel van

Russische dooi

Rusland anno 2021: na de laatste verkiezingsoverwinning van Poetin lijken hervormingen verder weg dan ooit. Hoe anders was dat in de jaren vijftig van de vorige eeuw, toen Nikita Chroesjtsjov, de nieuwe leider van de Sovjet-Unie na de dood van Stalin, de aanzet gaf tot verandering. In de periode van de ‘dooi’ ontstonden klassiekers als Ballade van een soldaat (1959, Grigori Tsjoechraj) en Als de kraanvogels overvliegen (1957, Michail Kalatozov); een nieuwe generatie filmmakers (Tarkovski, Shepitko) trad op de voorgrond.

Lees meer
campagnebeeld Russische Dooi
still uit I Am Twenty (Marlen Choetsijev, SU 1964)
still uit I Am Twenty (Marlen Choetsijev, SU 1964)

Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Support Eye en zie meer.