Skip to content
NLEN
Ida1

Ida

Pawel Pawlikowski / PL, DK, 2013 / 80 min.

De gelauwerde regisseur Pawel Pawlikowski (My Summer of Love, Last Resort) werkt sinds 1977 in Groot-Brittannië. Nu keert hij terug naar zijn vaderland Polen voor dit ingetogen, subtiele drama over een jonge aanstaande non, die in de jaren 60 een groot familiegeheim ontdekt. Golden Globe-nominatie, winnaar van vijf European Film Awards en van de International Critics Award in Toronto.

Idaposter

De jonge non Anna krijgt, vlak voordat ze haar geloften afneemt en van de buitenwereld wordt afgesloten, van haar moeder-overste het advies om een laatste bezoek te brengen aan haar tante, haar enige familie. Deze verbitterde, naar de fles grijpende tante Wanda geeft haar niet alleen een onverwacht inkijkje in het verleden maar onthult ook haar echte naam: Ida. Hierop volgt een speurtocht langs graven en plekken uit Ida”s verleden, op zoek naar het grote familiegeheim, die terug blijkt te gaan tot de nazibezetting.

Ida is een in meesterlijk zwart-wit gefilmde road movie over grote dilemma”s in immorele tijden, dat altijd de menselijke schaal weet te behouden: die van Ida en haar eigen persoonlijke geschiedenis. Tussen de regels door doemen grote kwesties op over schuld, ontkenning en verduistering, maar veel blijft ook ongezegd in dit ingetogen, subtiele drama.

“…meesterschap…fantastische visuele stijl…zeer spannende beeldcomposities… (***** NRC Handelsblad)

“…schitterende beelden….aangrijpende acteerprestaties…klein meesterwerk (***** Het Parool)

“…prachtige drama…overtuigt in alle registers…formidabele actrices…Razend knap…. (**** De Volkskrant)

Details

Regisseur

Pawel Pawlikowski

Productiejaar

2013

Productieland(en)

PL, DK

Originele titel

Ida

Lengte

80 min.

Ondertiteling

NLD

Drager

DCP - encrypted

Ida2
Ida3
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.