Skip to content
NLEN
Still Polaris

IDFA at Home: Polaris

Ainara Vera / FR, GL, 2022 / 78 min.

Van 10 t/m 20 november kan je elke dag tussen 18:00 en 23:00 een film uit IDFA's Best of the Fest- of Masters-programma online zien in onze virtuele zaal. Je koopt je kaartje zoals gebruikelijk, in de PDF ticket die je ontvangt staat de link naar de online filmzaal vermeld. Vanavond, 18 november: Polaris.

poster IDFA 2022

Terwijl Hayat als kapitein haar zeilboot navigeert tussen de ijsschotsen van de Noordelijke IJszee, zet haar jongere zus Leila in Frankrijk een dochtertje op de wereld. Met veel gevoel voor sfeer en metafoor schetst deze documentaire de levens van twee zussen, die in dit nieuwe leven een kans zien om de cyclus van hun familiegeschiedenis te doorbreken.

De relatie tussen de twee zussen, die in veel opzichten elkaars tegenpolen zijn, wordt getekend door afstand. Door korte telefoongesprekjes met weidse tussenpozen zonder bereik. En tegelijk is er een intimiteit die dwars door de afstand heen voelbaar is. De vertrouwelijkheid van een gedeeld verleden van teruggeworpen zijn op elkaar, met een alcoholische moeder en afwezige vader, en een heden waarin patronen zich herhalen of dreigen te herhalen.

De film toont de zussen en de pasgeboren Inaya zelden met anderen, maar wel nadrukkelijk in hun eigen omgeving, die niet zelden symbolisch aandoet. Alsof ze zelf ook als schepen een koers moeten vinden tussen stromingen en obstakels die hen soms hardnekkig de verkeerde kant op dreigen te sturen.

Tussen 18:00 en 23:00 kan je de film starten wanneer het jou uitkomt, de film is dan 4 uur beschikbaar. Als je bijvoorbeeld om 22:59 de film start, kan je nog tot 02:59 kijken.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in dit PDF.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ainara Vera

Productiejaar

2022

Productieland(en)

FR, GL

Lengte

78 min.

Ondertiteling

ENG

Toegankelijkheid

Subcatch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.