Skip to content
NLEN
Still The Eclipse

IDFA at Home: The Eclipse

Natasa Urban / NO, 2022 / 110 min.

Van 10 t/m 20 november kan je elke dag tussen 18:00 en 23:00 een film uit IDFA's Best of the Fest- of Masters-programma online zien in onze virtuele zaal. Je koopt je kaartje zoals gebruikelijk, in de PDF ticket die je ontvangt staat de link naar de online filmzaal vermeld. Vanavond, 14 november: The Eclipse.

poster IDFA 2022

De zonsverduisteringen van 1961 en 1999 vormen het raamwerk van deze essayistische documentaire, die de hoofdprijs pakte op CPH:DOX in Kopenhagen. In de tussenliggende jaren scheurde Joegoslavië, het land waar filmmaker Nataša Urban werd geboren, in stukken. Waar men in de archiefbeelden in 1961 nog de straat op gaat om met zwartgeblakerde glasscherven het spektakel te aanschouwen, daar trekt men in 1999, na een decennium van conflicten, afsplitsende deelrepublieken en etnische zuiveringen, de gordijnen dicht.

Urban zoekt haar familie op in wat nu Servië is en laat hen herinneringen ophalen. De zonsverduisteringen werken daarbij als metafoor voor hoe je nooit direct naar het verleden kunt kijken, alleen gefilterd, of er zelfs volledig van moet wegkijken. Met een overlapping van beelden vol sepiafilters en nostalgische super8-film wordt steeds contrast gecreëerd: tussen weidse landschapsshots en voedselstillevens, tussen persoonlijke herinnering en collectieve geschiedenis, tussen wat gezegd wordt en wat niet.

Tussen 18:00 en 23:00 kan je de film starten wanneer het jou uitkomt, de film is dan 4 uur beschikbaar. Als je bijvoorbeeld om 22:59 de film start, kan je nog tot 02:59 kijken.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in dit PDF.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Natasa Urban

Productiejaar

2022

Productieland(en)

NO

Lengte

110 min.

Ondertiteling

ENG

Toegankelijkheid

Subcatch

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.