Skip to content
NLEN
Still The Exiles

IDFA at Home: The Exiles

Ben Klein & Violet Columbus / US, TW, FR, CN, 2021 / 96 min.

Van 10 t/m 20 november kan je elke dag tussen 18:00 en 23:00 een film uit IDFA's Best of the Fest- of Masters-programma online zien in onze virtuele zaal. Je koopt je kaartje zoals gebruikelijk, in het PDF ticket dat je ontvangt staat de link naar onze online filmzaal. Vanavond, 10 november: The Exiles.

poster IDFA 2022

In 1989 werd het vreedzame studentenprotest op het Tiananmenplein door het Chinese regime meedogenloos neergeslagen. De kleurrijke, activistische Chinees-Koreaanse Christine Choy (“Ik ben een herrieschopper”), die sinds haar tienertijd in Amerika leeft, begon destijds aan een documentaire over drie naar de Verenigde Staten gevluchte Chinese betrokkenen bij de demonstratie.

Ze interviewde een studentenleider, een academicus en een zakenman die het protest steunde, maar maakte de film niet af. Dertig jaar later bezoekt ze de geïnterviewden opnieuw. Het verschil tussen toen en nu is aangrijpend. In 1989 praatten deze mannen, jongens nog, vol idealistisch vuur over hun verwachting dat China snel zou democratiseren. Maar het pakte totaal anders uit. Familie in China hebben ze nooit meer kunnen bezoeken en de repressie is alleen maar toegenomen. Diepe teleurstelling is er ook over het Westen, dat handel met China belangrijker vindt dan mensenrechten.

Met een verwijzing naar de moedige Chinese jongen die in 1989 voor een tank bleef staan, stelt de ex-studentenleider dat de keuze simpel is: “Je staat aan de kant van de ‘Tank Man’ of aan de kant van de tank.”

Tussen 18:00 en 23:00 kan je de film starten wanneer het jou uitkomt, de film is dan 4 uur beschikbaar. Als je bijvoorbeeld om 22:59 de film start, kan je nog tot 02:59 kijken.

Antwoorden op veelgestelde vragen vind je in dit PDF.

Dit is onderdeel van

Details

Regisseur

Ben Klein & Violet Columbus

Productiejaar

2021

Productieland(en)

US, TW, FR, CN

Lengte

96 min.

Ondertiteling

ENG

Onderdeel van

IDFA 2022

Documentaireliefhebbers kunnen woensdag 9 tot en met zondag 20 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 35ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA) plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye en Tuschinski.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2022
Achteraf nog iets drinken of eten? Reserveer online voor Eye Bar Restaurant.
Voorrang op tickets? Steun Eye en zie meer.