NLEN
Eye Filmmuseum

voor alle dagen

in alle talen

Still Shabu 1

IDFA Junior: Middag

Het familieprogramma van IDFA voor kinderen vanaf 12 jaar, met de jeugddocumentaire Shabu en de klassieker Vader gezocht met varkensneusje. Met makers, hoofdpersonen en leuke activiteiten in de foyer. Dit programma is in het Nederlands. Kaarten zijn €8,50.

poster IDFA 2021
Het middagprogramma van IDFA Junior voor kinderen vanaf 12 jaar: met jeugddocumentaires voor en over kinderen, bezoek van bijzondere gasten en activiteiten. De meeste hoofdpersonen uit de films en de makers zijn aanwezig en beantwoorden al je vragen! Naast het filmprogramma vinden er in de foyer een workshop en andere leuke activiteiten plaats. Kaarten zijn €8,50.

Programma

 • Father Wanted: With a Piggy Nose (Annelies Kruk, NL 2012) (17 min.)

  Haar ogen en haar lach, die heeft ze van haar moeder. Maar die wipneus, is die van haar vader? Niemand die het weet, want de dertienjarige Jaël is het kind van een anonieme donor. Als ze zestien is mag ze contact met hem zoeken, maar zo lang wil ze niet meer wachten. Jaël wil nu weten wie haar vader is. In afwachting van toestemming deelt ze haar vaderfantasie - een soort John Travolta met stoppelbaard - en vertelt ze waarom ze hem zo graag wil ontmoeten. "Die herkenning, dat vind ik heel belangrijk."

  Close-ups van Jaël en korte gesprekken met haar moeder op de bank worden afgewisseld met dromerige shots van de tiener buiten in het groen met haar hondje, of langzaam draaiend in een groot wiel. Scenarist en regisseur Annelies Kruk zoekt de zwaarte niet op, maar benadrukt de verwachtingsvolle spanning van de tiener. Lichte muziek zet de sprookjesachtige sfeer aan en Jaëls innemende lach is nooit lang uit beeld. Kom maar op, vader met varkensneusje.

  Deze film werd eerder vertoond in 2012 en is dit jaar te zien als klassieker tijdens de IDFA Junior Ochtend en Middag. Hoe het Jaël sindsdien is vergaan? Dat ontdekken we tijdens de Q&A.

 • Shabu (Shamira Raphaëla, NL/BE 2021) (75 min.)

  Shabu (14) is een lieve, creatieve en street smart jongen uit Rotterdam-Zuid. Nadat hij tijdens een joyride de auto van zijn oma total loss rijdt, is zijn hele familie boos op hem. Hij heeft een zomer de tijd om het goed te maken, voordat zijn oma weer terugkomt van vakantie in Suriname.

  Zijn moeder stelt voor dat hij ijslolly’s gaat verkopen om met de opbrengsten de schade te betalen, maar dat zet geen zoden aan de dijk. Dus bedenkt hij een andere oplossing waarbij hij de aantrekkelijke zaken van de zwoele zomer, zijn muzikale talent én geld verdienen kan combineren. Zou het lukken om zijn familie, maar vooral zijn oma, weer trots te maken?

  “Ik ben een kleine jongen uit Peperklip”, omschrijft Shabu zichzelf, waarbij hij verwijst naar het beroemde (en beruchte) gebouw in Rotterdam-Zuid waarin hij opgroeit. Het levendige verhaal en de speelse montage van de film zetten de tegenstellingen van het puberleven extra aan: ongepolijst als het leven rauw is, en een beetje opgepoetst wanneer het moet blinken. Een grappige en ontroerende film over een jongen die groter lijkt dan hij is, en over verantwoordelijkheid nemen voor je daden.

Dit is onderdeel van

Details

Lengte

120 min.

Onderdeel van

IDFA 2021

Documentaireliefhebbers kunnen 17 tot en met 28 november weer in hun agenda vrijhouden. Dan vindt namelijk voor de 34ste keer het International Documentary Film Festival Amsterdam plaats, met vertoningen in bioscopen en festivallocaties door heel Amsterdam, waaronder Eye.

Lees meer
campagnebeeld IDFA 2021
Still Shabu 2
Still Shabu 3